STOPIĆA PEĆINA OSTVARILA APSOLUTNI REKORD Do polovine septembra zlatiborsku atrakciju posetilo više od 100.000 ljudi

BiznisSrbijaTurizamVesti

24.9.2020 10:13 Autor: Marija Jovanović 2

STOPIĆA PEĆINA OSTVARILA APSOLUTNI REKORD Do polovine septembra zlatiborsku atrakciju posetilo više od 100.000 ljudi STOPIĆA PEĆINA OSTVARILA APSOLUTNI REKORD Do polovine septembra zlatiborsku atrakciju posetilo više od 100.000 ljudi
Stopića pećinu, jednu od glavnih atrakcija na Zaltiboru, od početka ove godine do polovine septembra posetilo je više od 100.000 ljudi. To je, uprkos... STOPIĆA PEĆINA OSTVARILA APSOLUTNI REKORD Do polovine septembra zlatiborsku atrakciju posetilo više od 100.000 ljudi

Stopića pećinu, jednu od glavnih atrakcija na Zaltiboru, od početka ove godine do polovine septembra posetilo je više od 100.000 ljudi. To je, uprkos pandemiji, apsolutni rekord u posećenosti ove pećine od njenog otvaranja.

Najposećeniji speleološki objekat u Srbiji tokom 2019. godine posetilo je ukupno 90.600 posetilaca, što je bio dotadašnji godišnji rekord. Sada, za nepunu godinu, u proteklih devet meseci, uprkos pandemiji zabeležen je još veći broj poseta, objavila je Turistička organizacija Zlatibor.

Kako navode, TO Zlatibor ulaže stalne napore da Stopića pećina bude sve uređenija, ulažući znatna sredstva u infrastrukturu pećine i na zaštićenom području, kao i u promociju ovog izuzetnog turističkog lokaliteta.

Foto: TO „Zlatibor“

“Tokom ove godine proširena je sa oko 80 metara novih uređenih staza uz atraktivne bigrene kade, duboke i do 7,5 metara. Prošireni deo raspolaže bogatim pećinskim ukrasima što pećinu čini još izazovnijom i interesantnijom za obilazak. Urađena je i podvodna rasveta, kao i rasveta sa belim svetlom u samoj pećini. Sve ta ulaganja doprinose da gosti koji su već posetili ovaj speleološki objekat ovde ponovo rado dolaze”, navode u TO Zlatibor.

Zaštitni znak Stopića pećine su bigrene kade, neobična udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim rumenkastim naborima u kojima se nakupi voda i kaskadno preliva stvarajući slapove. Tu su i vodopad “Izvor života“, bigreni tobogan, “džinovski lonci“, dugure i druge atrakcije.

Za posetu ovoj pećinu, kako napominju u TO Zlatibor, nisu zainteresovani samo turisti, već i prosvetne i naučno-istraživačke ustanove, kao što su Geološki fakultet, Zavod za zaštitu prirode, a u poslednje vreme i Biološki fakultet, čiji predstavnici obavljaju istraživanja u njoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...