Čeka se zaključak norveške bezbednosne agencije

Stopirana prodaja fabrike Rolls Royce ruskoj firmi

SvetVesti

10.3.2021 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stopirana prodaja fabrike Rolls Royce ruskoj firmi Stopirana prodaja fabrike Rolls Royce ruskoj firmi
Norveška je obustavila planiranu prodaju imovine proizvođača motora Rolls Royce u toj zemlji kompaniji pod ruskom kontrolom, jer procenjuje bezbednosne implikacije tog posla na... Stopirana prodaja fabrike Rolls Royce ruskoj firmi

Norveška je obustavila planiranu prodaju imovine proizvođača motora Rolls Royce u toj zemlji kompaniji pod ruskom kontrolom, jer procenjuje bezbednosne implikacije tog posla na nacionalnu mornaricu, saopštilo je norveško ministarstvo pravde.

Norveška bezbednosna agencija NSM procenjuje prodaju firme Bergen Engines u vrednosti 150 miliona evra (178 miliona dolara) kompaniji pod kontrolom ruske TMH grupe, saopštilo je norveško ministarstvo, a prenosi Rojters.

Rols-Rojs je najavio prodaju ove fabrike 4. februara u okviru plana dezinvestiranja, čiji je cilj da britanskom proizvođaču avio i brodskih motora omogući da preživi krizu koju je izazvala pandemija Covid-19.

Kompanija Bergen Engines je, između ostalog, i snabdevač norveške mornarice, članice NATO.

„Pristune su značajne neizvesnosti u smislu interesa nacionalne bezbednosti koje se moraju rešiti“, izjavila je norveška ministarka pravde Monika Meland na konferenciji za novinare, dodajući da je zato potrebno da se prodaja odloži izvesno vreme. Dodala je da ne zna kakav će biti zaključak bezbednosne procene.

Sve tekuće aktivnosti dubinskog snimanja poslovanja kompanije (due diligence) koje su u vezi sa prodajom takođe će biti stavljene na čekanje dok god traje postupak bezbednosne procene, navelo je norveško ministarstvo u saopštenju.

Portparol Rolls Royce je izjavio da je kompanija na vreme uputila odgovarajuće upozorenje norveškoj vladi pre oglašavanja prodaje Bergen Engines.

„Ipak, razumemo da norveška vlada sada želi da dodatno istraži ovaj ugovor i Rolls Royce će u toj reviziji sarađivati na svaki način. Kao što je traženo, obustavili smo proces prodaje“, rekao je portparol.

Iz ruske TMH grupe nisu odmah odgovorili na zahtev za komentarom.

Bergen Engines proizvodi benzinske i dizel motore srednje brzine za kupce iz brodarske i elektro-energetske industrije i zapošljava oko 950 ljudi. Ta firma je ostvarila prihod od 239 miliona funti 2019. godine, prema podacima Rolls Royce.

Akcije Rolls-Royce su pale danas u podne za 0,9 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...