STRATEGIJA NAM JE PROPALA, izjavio švedski kralj o nacionalnom odgovoru na Covid-19

EULifestyleVestiZdravlje

17.12.2020 14:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

STRATEGIJA NAM JE PROPALA, izjavio švedski kralj o nacionalnom odgovoru na Covid-19 STRATEGIJA NAM JE PROPALA, izjavio švedski kralj o nacionalnom odgovoru na Covid-19
Švedski kralj Karl 16. Gustav izjavio je tokom redovnog godišnjeg televizijskog obraćanja javnosti da nije uspeo pristup njegove zemlje epidemiji korona virusa. Kralj je... STRATEGIJA NAM JE PROPALA, izjavio švedski kralj o nacionalnom odgovoru na Covid-19

Švedski kralj Karl 16. Gustav izjavio je tokom redovnog godišnjeg televizijskog obraćanja javnosti da nije uspeo pristup njegove zemlje epidemiji korona virusa. Kralj je 2020. godinu opisao kao „strašnu“, a nacionalnu strategiju protiv epidemije kao „propalu“.

Švedska je od početka zauzela alternativni pristup u pogledu epidemiloških mera, oslanjajući se na preporuke, a ne na zabrane i sankcije. U Švedskoj nije bilo klasičnog zatvaranja, kao u drugim zemljama, Barovi i restorani ostali su otvoreni, a nošenje maske je preporučljivo. Ukupan broj zaraženih je oko 350.000, dok je više od 7.800 osoba preminulo od zaraze Covid-19, prenosi BBC.

„Mislim da nismo uspeli. Imamo veliki broj umrlih i to je strašno. Narod Švedske stradao je strahovito u teškim uslovima“, rekao je kralj. Švedski premijer Stefan Lofven rekao je da oseća da su mnogi stručnjaci potcenili drugi talas pandemije Covid-19.

Švedski državni epidemiolog rekao je u novembru da se strategija oslanja na kombinaciju zakonskih i dobrovoljnih mera za koju „veruje da je najbolja“. Ipak, ranije ove nedelje mnoge stokholmske škole zatražile su da što pre pređu na onlajn nastavu za decu od 13 do 15 godina, nedelju nakon što je odlučeno da se pređe na učenje na daljinu za strarije od 16 godina.  

Nove preporuke za božićni period objavljene su u ponedeljak. Ostaje na snazi formalna zabrana okupljanja više od osam osoba. Šveđanima se savetuje da se, ako je moguće, okupljaju na otvorenom i izbegavaju putovanja vozom i autobusom.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...