Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović razgovarao sa crnogorskim kolegom Ratkom Mitrovićem

Strateški pravac je rehabilitacija pruge Beograd-Bar

RegionSrbijaVesti

6.4.2021 17:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Strateški pravac je rehabilitacija pruge Beograd-Bar Strateški pravac je rehabilitacija pruge Beograd-Bar
Naš strateški pravac je da rehabilitujemo prugu od Beograda do Bara, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović posle sastanka sa crnogorskim... Strateški pravac je rehabilitacija pruge Beograd-Bar

Naš strateški pravac je da rehabilitujemo prugu od Beograda do Bara, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović posle sastanka sa crnogorskim kolegom Ratkom Mitrovićem.

Podsetio je da se u Srbiji trenutno radi na 12 auto-puteva, a da je plan da se građevinski krene u investiranje osam auto-puteva do kraja godine.

Preneo je da je na sastanku bilo reči i o brzoj pruzi Beograd-Novi Sad, Novi Sad-Subotica, ali i napomenuo da je naš strateški pravac rehabilitacija pruge od Beograda do Bara.

„Već smo uradili prve korake u tom smeru, pruga od Beograda do Valjeva je rekonstruisana kompletno. U narednom periodu ćemo rekontruisati deo od Valjeva do Vrbnice“, rekao je Momirović za Tanjug.

Momirović je rekao da je crnogorskog ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma informisao o investicionom ciklusu u kojem se trenutno nalazi Srbija i poručio da je strateški interes Srbije „mini Šengen“.

Naveo je da je, kroz incijativu predsednika Aleksandra Vučića, strateški interes Srbije „mini Šengen“, intergacija, povezivanje i ekonomski rast celog regiona.

„U tom smeru smo spremni da pružimo, a ujedno i primimo, svu moguću pomoć u vezi sa investicijama u infastrukturne projekte i sve vrste investicija koje pokrivaju naše ministarstvo. Uveren sam da ćemo u narednom periodu sarađivati još bolje“, naglasio je Momirović.

Foto: Tanjug

Na sastanku je, kaže, imao priliku da čuje crnogorska iskustva i da prenese kolegama iz Crne Gore iskustva Srbije, pre svega u vezi sa prostornim planiranjem.

Crnogorski ministar Ratko Mitrović naveo je da je bilo reči o značajnim investicionim projektima koji su u vezi sa železnicom, za putnu infrastrukturu i o njihovom značaju za razvoj privrede, industrije i turizma.

„Zajedničko je mišljenje da ti kapitalni projekti mogu da budu veoma značajni i da mogu ne samo da razviju bolje odnose između dve države, nego i da omoguće bolji standard ljudi koji žive na tom prostoru“, rekao je Mitrović.

Mitrović kaže da su na sastanku razgovarali o mogućnosti tehničke saradnje i uopšte o produbljivanju saradnje u realizaciji nekih kapitalnih projekata.

„Glavni razgovori bili su, bar što se naših interesa tiče, saradnja u oblasti prostornog planiranja i urbanizma u vezi sa važnim investicionim projektima“, rekao je Mitrović.

Preneo je da u Crnoj Gori otvaraju državni Zavod za prostorno planiranje i urbanizam i da je u tom smislu jako interesantno da prodube saradnju sa stručnjacima iz ekologije i prostornog planiranja iz Srbije.

Planira se, dodaje, da se angažuju kolege iz Srbije na izradi prostornih planova u Crnoj Gori, kao i angažovanje crnogorskih stručnjaka na izradi prostornih planova u Srbiji.

Takođe, dodaje, bilo je razgovora i o mogućnosti saradnje u oblasti ekologije, i iskustvima Srbije u vezi sa uređajima koji se odnose na reciklažu i rešavanje problema čvrstog optada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...