Zaštita evropskih potrošača od visokih cena energije

Subvencije, socijalne tarife i tolerisanje neplaćanja računa

AnalizaEUU fokusuVesti

1.12.2021 10:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Subvencije, socijalne tarife i tolerisanje neplaćanja računa Subvencije, socijalne tarife i tolerisanje neplaćanja računa
Zbog visokih cena energenata većina država članica Evropske unije uvela je ili najavila mere koje će preduzeti kako bi olakšale građanima predstojeću zimu. Reč... Subvencije, socijalne tarife i tolerisanje neplaćanja računa

Zbog visokih cena energenata većina država članica Evropske unije uvela je ili najavila mere koje će preduzeti kako bi olakšale građanima predstojeću zimu. Reč je o nekoliko različitih vrsta pomoći koje uključuju popuste, subvencionisane cene i tolerisanje neplaćanja računa.

Austrija, Nemačka, Danska, Mađarska, Malta, Slovenija, Švedska i Luksemburg do sada nisu preduzele ili najavile mere podrške privredi i domaćinstvima.

Regulisane cene ili „socijalne tarife“ uvedene su u Belgiji i Španiji. Socijalne tarife postavljene su nešto niže od najjeftinije tržišne tarife. Francuska vlada je saopštila da će regulisane cene struje i gasa biti zamrznute do aprila. Portugal neće povećavati regulisane tarife, kao ni Bugarska i Češka, prema podacima Evropske komisije u koje je Biznis.rs imao uvid.

Energetski vaučeri, odnosno subvencije uvedeni su ili najavljeni za domaćinstva u Češkoj, Francuskoj, Irskoj, Grčkoj, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Portugalu. Rumuniji i na Kipru. Subvencije za poslovne potrošače uveli su Bugarska, Kipar, Češka, Letonija, Portugal, Rumunija i Italija.

Foto: Unsplash.com

Španija je produžila garantovano „minimalno vitalno snabdevanje električnom energijom“ u slučaju neplaćenih računa sa četiri na 10 meseci, kako za najugroženije potrošače, tako i za mala i srednja preduzeća.

Smanjenje troškova distribucije ili poreza na energiju na snazi je u Španiji, Portugalu, Italiji, Holandiji i Slovačkoj. Španija i Italija smanjile su stopu PDV na račune za gas, dok uvođenje iste mere planiraju Belgija, Irska, Hrvatska i Češka. Estonija je odložila planirano povećanje PDV za godinu dana.


Litvanija i Letonija razmatraju odlaganje liberalizacije tržišta električne energije za šest do 12 meseci. Bugarska traži fleksibilnija pravila EU o državnoj pomoći kako bi se omogućila promena kompenzacionih mehanizama za nacionalne energetske kompanije. Postepeno ukidanje šeme podrške za obnovljive izvore energije najavile su Slovačka i Nemačka. Španija planira stvaranje lokalnih energetskih zajednica.

Solarni paneli
Foto: Pixabay.com

Pored toga, Belgija razmatra transformaciju procentualnih federalnih dažbina na energiju u fiksne akcize kako bi smanjila troškove kada se cene smatraju previsokim. Kipar i Mađarska razmatraju subvencionisanje kupovine energetski efikasnih kućnih aparata. Mnoge zemlje članice EU najavljuju podršku ugradnji solarnih panela i renoviranju zgrada.

Španija, Francuska, Grčka, Ruminija i Češka potpisale su u oktobru zajedničku izjavu u kojoj su navedene preporučene kratkoročne i dugoročne mere za suočavanje sa rastućim cenama. Izjava uključuje evropski „paket alata“ da odgovori „odmah“ na trenutno povećanje cena, reviziju funkcionisanja tržišta gasa kroz bolju koordinaciju snabdevanja, potpunu reformu tržišta električne energije, veću diversifikaciju izvora snabdevanja i stabilno tržište ugljenika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...