Novi sistem fiskalizacije kreće od 1. novembra, stari će se primenjivati uporedo do aprila

Sutra počinje prijava za fiskalne uređaje

SrbijaVesti

30.9.2021 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sutra počinje prijava za fiskalne uređaje Sutra počinje prijava za fiskalne uređaje
Na sajtu Poreske uprave od petka 1. oktobra počinje prijavljivanje za fiskalne uređaje po novom modelu fiskalizacije, koji stupa na snagu mesec dana kasnije,... Sutra počinje prijava za fiskalne uređaje

Na sajtu Poreske uprave od petka 1. oktobra počinje prijavljivanje za fiskalne uređaje po novom modelu fiskalizacije, koji stupa na snagu mesec dana kasnije, 1. novembra. Svaki uređaj će imati bezbednosni element koji omogućava direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom u realnom vremenu.

Kako je objasnio ministar finansija Siniša Mali, privreda će od uvođenja novog sistema imati veliku korist jer više neće biti kontrolnih papirnih listića, niti godišnjih servisa fiskalnih uređaja, a sada, praktično, fiskalni uređaj može da bude tablet, laptop, mobilni telefon, itd.

Postojeći model fiskalizacije uveden je 2003. godine, a Vlada Srbije trebalo bi danas da usvoji Uredbu o subvencionisanju novih fiskalnih uređaja, izveštava Tanjug.

Novi sistem fiskalizacije će biti uveden 1. novembra, ali će oba sistema funckionistai uporedo do 1. aprila, jer su predstavnici privrede raniej tražili prelazni period kako bi se prilagodili novom načinu svođenja računa.

Kako je rekao ministar Mali, država će pokriti sve troškove uvođenja novog modela fiskalizacije tako da privredu to neće koštati ni dinar. „Daćemo 100 evra za svako prodajno mesto, za svaki fiskalni uređaj. Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos biće uvećan za 20 odsto. Pokrićemo sve troškove kako ne bismo stvarali dodatno opterećenje za našu privredu“, kazao je Mali.

Izrazio je očekivanje da će se uvođenje novog sistema isplatiti za godinu dana i da će doprineti jačoj i efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i smanjenje troškova za privredu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...