BERN NEZADOVOLJAN PONUDOM BRISELA O USKLAĐIVANJU ZAKONA

Švajcarska napustila trgovinske pregovore sa EU

EUSvetVesti

28.5.2021 12:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Švajcarska napustila trgovinske pregovore sa EU Švajcarska napustila trgovinske pregovore sa EU
Švajcarska je napustila pregovore o trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom, iako su joj u ključnim oblastima ponuđeni bolji uslovi nego Velikoj Britaniji, tvrde zvaničnici... Švajcarska napustila trgovinske pregovore sa EU

Švajcarska je napustila pregovore o trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom, iako su joj u ključnim oblastima ponuđeni bolji uslovi nego Velikoj Britaniji, tvrde zvaničnici u Briselu. Ministar spoljnih poslova Švajcarske Injazio Kasis (Ignazio Cassis) objasnio je povlačenje iz pregovora, navodeći da uslovi Berna nisu ispunjeni.

Švajcarska je četvrti najveći trgovinski partner EU, a njena ekonomija je blisko integrisana sa ekonomijama 27 država članica, prenosi Guardian. Švajcarska je članica Šengenskog prostora, pa njeni građani i državljani EU imaju obostrano pravo na slobodno kretanje.

Foto: Youtube screenshot

Međutim, švajcarska vlada tvrdi da ne može da prihvati zahteve Brisela o održavanju i produbljivanju veza, jer bi takav dogovor bio odbačen na referendumu, koji je zakonska obaveza. Bern i Brisel pregovaraju već sedam godina o novom okviru koji bi zamenio više od 100 bilateralnih ugovora koji uređuju pristup Švajcarske jedinstvenom tržištu.

Pregovori su propali, jer je Švajcarska odbacila nadležnost Evropskog suda pravde i direktivu o slobodnom kretanju građana, koja bi državljanima EU garantovala stalni boravak i pristup socijalnom osiguranju u Švajcarskoj za studente i one koji traže posao.

Izvor: Eurostat

Švajcarsko savezno veće zaključilo je da između Švajcarske i EU i dalje postoje „značajne razlike u ključnim aspektima sporazuma“ i da „uslovi za potpisivanje nisu ispunjeni“. Švajcarska vlada navodi da bi uključivanje EU Direktive o građanskim pravima iz 2004. godine u sporazum, moglo da podrazumeva „veće troškove socijalnog osiguranja“ i promenu „paradigme u švajcarskoj migracionoj politici“, prenosi Euronews.

Evropska komisija upozorila je na „privilegovani pristup“ koji Švajcarska uživa na njenom tržištu, a nezvanično se moglo čuti da zvaničnici EU nisu iznenađeni zbog odustajanja Berna. Briselski pregovarači navode da su zbunjeni stavom Švajcarske u vezi sa njihovim zahtevima za „dinamičnim usklađivanjem“ sa zakonodavstvom EU, kako bi se obezbedili jednaki uslovi za poslovanje.

Izvor: Eurostat

Prema rečima neimenovanog zvaničnika EU, uslovi koji su ponuđeni Švajcarskoj bolji su od onih koje je dobila Velika Britanija nakon Brexita, jer Švajcarci imaju pristup unutrašnjem evropskom tržištu. „Bili smo manje zahtevni nego prema Velikoj Britaniji“, naveo je evropski zvaničnik.

Isti izvor ocenjuje da „mnogi u Švajcarskoj nisu prepoznali da nakon Brexita njihove privilegije nisu mogle da se nastave“. On je dodao da će se posledice otkazivanja od pregovora osetiti odmah i da će biti na štetu Švajcarske. Postepeno razdvajanje ekonomija Švajcarske i EU, prema njegovim procenama, moglo bi da košta Švajcarsku oko 1,2 milijarde evra godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...