SVAKI TREĆI ZAPOSLENI U BIH PRIMA UMANJENU PLATU Ostali uskoro očekuju isto zbog korone

RegionVesti

14.4.2020 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs

SVAKI TREĆI ZAPOSLENI U BIH PRIMA UMANJENU PLATU Ostali uskoro očekuju isto zbog korone SVAKI TREĆI ZAPOSLENI U BIH PRIMA UMANJENU PLATU Ostali uskoro očekuju isto zbog korone
Oko dve trećine radnika u BiH koji su i dalje u radnom odnosu, mesec dana od izbijanja krize zbog pandemije korona virusa, još prima... SVAKI TREĆI ZAPOSLENI U BIH PRIMA UMANJENU PLATU Ostali uskoro očekuju isto zbog korone

Oko dve trećine radnika u BiH koji su i dalje u radnom odnosu, mesec dana od izbijanja krize zbog pandemije korona virusa, još prima punu platu kao i ranije, dok je za 33 odsto plata već znatno smanjena u odnosu na period pre pandemije, navodi se u istraživanju portala MojPosao.ba, koje je obuhvatilo 2.500 ispitanika, od kojih je dve trećine zaposleno, a jedna trećina bez posla.

Nešto više od polovine ispitanika koji su naveli da im plata još nije umanjena, međutim, očekuje da će umanjenje doći u narednom periodu, kao jedna od mera koje će preduzeti kompanije kao odgovor na pandemiju.

U ukupnom broju ispitanika, njih 17 odsto je ostalo bez posla zbog posledica krize izazvane pandemijom korona virusa, a među nezaposlenim učesnicima istraživanja, njih 53 odsto je izgubilo posao upravo zbog toga, prenosi capital.ba.

Glavni razlozi za gubitak posla su zatvaranje objekata, odnosno zabrana rada, smanjen obim posla, zatvaranje firme, dok se u pojedinim slučajevima izdvaja i nemogućnost rada na terenu, uvoza robe, te drugi ekonomski razlozi, navodi se u istraživanju.

Najviše ispitanika bez posla su upravo osobe koje su radile u najviše pogođenom sektoru turizma i ugostiteljstva, dok su u velikom broju posao izgubili i radnici u maloprodaji i proizvodnji. Međutim, među ispitanicima koji su ostali bez posla ima i onih iz zdravstva, marketinga, distribucije, finansija, prehrane, igara na sreću, itd.

Dodatano zabrinjava i podatak da je većina ispitanika koji i dalje imaju posao, odnosno 61 odsto njih, zabrinuto da će posao izgubiti u narednom periodu.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.