SVE JE SPREMNO ZA 5G MREŽU U SRBIJI Ne postoje nikakve prepreke u izboru ponuđača za mrežnu opremu

IntervjuIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

2.11.2020 13:58 Autor: Marko Miladinović 0

SVE JE SPREMNO ZA 5G MREŽU U SRBIJI Ne postoje nikakve prepreke u izboru ponuđača za mrežnu opremu SVE JE SPREMNO ZA 5G MREŽU U SRBIJI Ne postoje nikakve prepreke u izboru ponuđača za mrežnu opremu
Tokom oktobra nacionalni telekomunikacioni operatori u dve ex YU države pustile su prve regionalne 5G mreže u rad. Telekom Slovenije naglasio je da je... SVE JE SPREMNO ZA 5G MREŽU U SRBIJI Ne postoje nikakve prepreke u izboru ponuđača za mrežnu opremu

Tokom oktobra nacionalni telekomunikacioni operatori u dve ex YU države pustile su prve regionalne 5G mreže u rad.

Telekom Slovenije naglasio je da je u prvoj fazi nadogradio više od 200 postojećih baznih stanica, dok će do kraja godine 5G signalom biti pokriveno 33 odsto stanovništva u zemlji.

Slovenci su pustili naprednu mrežu nakon višemesečnog odlaganja, navodno zbog obavljanja istraživanja potencijalno štetnih uticaja nove tehnologije na životnu sredinu.

U isto vreme, Hrvatski Telekom nudi svojim korisnicima besplatno korišćenje 5G mreže do kraja juna 2021. godine, svuda gde postoji njena pokrivenost.  

Prema rečima Irini Reljin, redovne profesorke beogradskog Elektrotehničkog fakulteta u penziji i bivše savetnice u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, slovenačko odlaganje zvaničnog uvođenja 5G mreže zapravo nije imalo veze sa zaštitom životne sredine, kao što je bilo predstavljeno u javnosti, već je to bilo čisto spoljnopolitičko pitanje usklađivanja nacionalne strategije sa smernicama SAD i EU oko upotrebe dozvoljene i preporučene opreme kineskih proizvođača.

Kada je naša zemlja u pitanju, svi regulatorni i tehnološki okviri su spremni za novu mrežu.

„Što se tiče neophodne regulative, Srbija je u ovom trenutku potpuno pripremljena za uvođenje 5G mreže, a sukob između Kine i SAD ne dotiče našu zemlju, u kojoj se oprema bira po principima tehnološke neutralnosti. Kod nas opremu nabavljaju operatori i država prema aktuelnim zakonima nema nikakvog uticaja na njihov izbor, osim što će sve tražene uslove kvaliteta i bezbednosti naknadno morati da proveri regulatorno telo za elektronske komunikacije“, naglašava profesorka Reljin u razgovoru za Biznis.rs.

Naša sagovornica očekuje da će prva aukcija za dodelu 5G frekvencija biti raspisana tokom 2021. godine, kao i da će do kraja iste gotovo sigurno biti puštena prva 5G mreža u Srbiji.

Kao što je to bio slučaj u gotovo svim državama u kojima je najavljeno uvođenje 5G tehnologije, i u Srbiji je došlo do negodovanja dela javnosti zbog mogućih štetnih uticaja na ekologiju i zdravlje ljudi.

Međutim, profesorka Reljin smatra da nema nikakvih razloga za zabrinutost.

„Do sada nijednim istraživanjem nije dokazano da 5G mreže predstavljaju pretnju po zdravlje. Naprotiv, radi se o radiofrekvencijskom spektru koji je i ranije korišćen u telekomunikacijama i postoji u našem okruženju, samo se sada prenamenjuje za javne mobilne sisteme“, komentariše Reljin.

Ona kaže da je mnogo bitnije na koji način svakodnevno koristimo naše mobilne telefone, obzirom da najveći utvrđeni problem predstavlja njihovo zagrevanje od prekomerne upotrebe.

Kako je ranije navela, zračenja 5G mreže spadaju u nejonizujuća, odnosno ona koja ne menjaju strukturu materije. Nasuprot njima su jonizujuća, kao u slučaju medicinskih rendgen aparata.

S druge strane, 5G tehnologija omogućava prenos velike količine podataka u maloj jedinici vremena, što bi u mnogome koristilo velikim industrijama ili upravljanju saobraćajnom infrastrukturom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...