Građevinarstvo u Evropskoj uniji u problemu

Švedska beleži najveći pad

EUVesti

20.10.2021 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Švedska beleži najveći pad Švedska beleži najveći pad
Proizvodnja u građevinarstvu smanjena za 1,3 odsto u evrozoni i za 1,8 procenta u Evropskoj uniji u avgustu u odnosu na jul, procenjuje Eurostat,... Švedska beleži najveći pad

Proizvodnja u građevinarstvu smanjena za 1,3 odsto u evrozoni i za 1,8 procenta u Evropskoj uniji u avgustu u odnosu na jul, procenjuje Eurostat, a prenosi list Danas.

Za tih mesec dana niskogradnja je pala za 1,4 odsto, a zidanje zgrada za 2,1 odsto.

Kada se pogledaju države, najveći pad je imala Švedska, za više od desetinu, a slede je Mađarska sa 5,9 i Nemačka sa 3,1 procenata.

Najveći mesečni rast desio se u Portugaliji, za 2,4 procenta, dok je gradnja u Slovačkoj i Poljskoj porasle za manje od dva odsto.

U poređenju s avgustom prošle godine, u EU je niskogradnja pala za 1,5 odsto, izgradnja zgrada za 0,7, a u evrozoni pad je još veći, za skoro tri procenta u građavinarstvu i 1,3 odsto u izgradnji.

Što se tiče godišnjeg pada i rasta među državama članicama, on je nešto drugačiji od mesečnog, posebno po pitanju Mađarske. Najveći gubitnici su Španija (-13,9), Rumunija (-7) i Slovenija (-6,8). Najveći porast zabeležen je u Mađarskoj (10,2), Poljskoj (7,9) i Finskoj (4,7).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...