Dan planete Zemlje kao povod za upozorenje

Svet je na ivici ponora, poručuje generalni sekretar UN

EkologijaSvetU fokusuVesti

22.4.2021 16:20 Autor: Marko Miladinović 5

Svet je na ivici ponora, poručuje generalni sekretar UN Svet je na ivici ponora, poručuje generalni sekretar UN
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (António Guterres) pozvao je bogate zemlje da ispune obećanja o finansiranju klimatskih ciljeva zemalja u razvoju na sastanku... Svet je na ivici ponora, poručuje generalni sekretar UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (António Guterres) pozvao je bogate zemlje da ispune obećanja o finansiranju klimatskih ciljeva zemalja u razvoju na sastanku G7 u junu, upozorivši na današnjem samitu o klimi, čiji je domaćin američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), da je svet „na ivici ponora“.

U obraćanju na virtuelnom samitu na Dan planete Zemlje, Gutereš je rekao da su „opasni gasovi sa efektom staklene bašte na nivoima koji nisu viđeni skoro tri miliona godina“, te da je globalno zagrevanje u 2020. godine u odnosu na period pre industrije revolucije dostiglo 1,2 stepena Celzijusa.

Klimatsko zagrevanje, o kojem su svetske države 2015. godine postigle dogovor u Parizu, sa ciljem da pokušaju da ga zadrže na nivou maksimalno 1,5 stepeni Celzijusa višem od prosečnih temperatura s početka globalne industrijalizacije, već uzrokuje „sve veći rast nivoa mora, suše, razorne tropske ciklone i epske požare“, dodao je Gutereš.

Uoči današnjeg samita, Bajdenova administracija se obavezala da će do 2030. godine smanjiti emisiju staklenih gasova za 50 do 52 odsto u odnosu na nivo iz 2005. godine, izrazivši nadu da će podstaći druge države sa velikim emisijama da povećaju ciljeve vezane za suzbijanje klimatskih promena.

Japan je takođe povećao ciljanu stopu smanjenja emisije ugljenik-dioksida  na 46 odsto do 2030. godine, sa nivoa iz 2013. godine.

Nizak nivo finansiranja klimatskih programa siromašnijih država već dugo predstavlja prepreku u klimatskim pregovorima Ujedinjenih nacija, usporavajući tranziciju ka zelenijim ekonomijama. Gutereš je poručio danas da su potrebni konkretni predlozi uoči Konferencije UN o klimatskim promenama koji će olakšati pristup finansijama i tehnološku podršku najugroženijim zemljama.

„Razvijene države moraju na samitu G7 u junu da iskorače sa sredstvima za finansiranje klimatskih programa, uključujući i davno obećanih 100 milijardi dolara za klimatske akcije u zemljama u razvoju“, dodao je, i zaključio da je to „od presudne važnosti za poverenje i kolektivno delovanje“ kako bi se do 2050. približili nultoj emisiji štetnih gasova.

  • Gabi

    22.4.2021 #1 Author

    Jasno je da sve zemlje moraju da porade na smanjenju zagađenja, ne samo razvijene, već i zemljama u razvoju da se pomogne u tom cilju

    Odgovori

  • Snežana

    22.4.2021 #2 Author

    Strasno,a sami smo tome i doprineli…

    Odgovori

  • Zorica S.

    22.4.2021 #3 Author

    Ovo je vec pitanje svetskih mocnika imajuli zelje da sprece ili ne!!!

    Odgovori

  • Marija

    23.4.2021 #4 Author

    Priroda nam vraća ono što joj dajemo…
    I nije samo pitanje moćnih sila, pitanje je koje počinje od pojedinca, od svakog od nas… Kada to budemo shvatili, sigurno će se i rezultati videti.
    Imamo tu ružnu naviku, kao narod generalno, da prebacujemo odgovornost na nekog drugog.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    18.3.2023 #5 Author

    E neka nas je i on o tome obavestio😃

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...