SVET SKUPIO 7,4 MILIJARDE EVRA ZA RAZVOJ VAKCINE PROTIV KORONE Srbija doprinela sa 2 miliona

EUIzdvajamoSrbijaVesti

4.5.2020 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SVET SKUPIO 7,4 MILIJARDE EVRA ZA RAZVOJ VAKCINE PROTIV KORONE Srbija doprinela sa 2 miliona SVET SKUPIO 7,4 MILIJARDE EVRA ZA RAZVOJ VAKCINE PROTIV KORONE Srbija doprinela sa 2 miliona
Na međunarodnoj donatorskoj konfrenciji u organizaciji EU prikupljno je 7, 4 milijarde evra namenjenih za razvoj, proizvodnju i raspodelu vankcine i tretmana protiv Covid-9.... SVET SKUPIO 7,4 MILIJARDE EVRA ZA RAZVOJ VAKCINE PROTIV KORONE Srbija doprinela sa 2 miliona

Na međunarodnoj donatorskoj konfrenciji u organizaciji EU prikupljno je 7, 4 milijarde evra namenjenih za razvoj, proizvodnju i raspodelu vankcine i tretmana protiv Covid-9.

Srbija je globalnom odgovoru protiv pandemije doprinela sa 2 miliona evra.

„Svet se udržio protiv korna virusa i svet će pobediti“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na kraju trosate donatroske video konfrencije.

Procene pred ovaj događaj bile su da će za počeni globalni odgovor na pandemiju Covid-19 biti potrebno 7,5 miljardi evra. Predsednica Evropske komisije ocenjuje da prikupljena sredstva predstavljajuju „pravi primer snage jedinstva i ljudskosti“.

„U rasponu od samo nekoliko sati prikupili smo 7, 4 milijarde evra za vakcine, dijagnostiku i tretman korona virusa. Sav ovaj novac će doprineti početku još nezabeležene globalne operacije i stvoriti jedinstveno globalno javno dobro“, kaže fon der Lajen.

Tokom donatorske konfrencije više od 50 lidera zemalja i međunarodnih institucija i organizacija pozvali su na zajedničku borbu protiv zajedničkog neprijatelja Covid-19.

Foto:Tanjug

Srbija je kao jedina zemlja iz procesa pristupanja EU koja je učestvovala na donatorskoj konfrenciji obećala 2 miliona evra pomoći za razvoj vakcine i zajedničkog odgovora na pandemiju.

„Veoma sam srećna što smo u ovome svi ujedinjeni i solidarni u borbi protiv zajedničkog neprijatelja Covid-19“, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Od zemalja iz regiona Hrvatska je obećala milion evra, a Slovenija 3,7 miliona evra podrške za globalni odgovor protiv Covid-19.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u svom nastupu naglasio važnost da vakcina protiv Covid-19 bude zajedničko valsništvo svih i da bude dostupna svima na svetu.

Premijer Italije Džuzepe Konte je najavljujući donaciju Italije od 140 milona evra podvukao da međunarodna zajednica ima samo jednu opciju za pobedu nad virusom, a to je saradnja.

Premijer Izraela Benjamin Netenjahu je u ime svoje zemlje obećao 60 milona dolara za globalni odgovor protiv Covid-19 pandemije, a premijer Holandije Mark Rute 92 milina evra.

Melinda Gejts je u ime fondacije „Bil i Melinda Gejts“ obećala 100 miliona dolara pomoći naglašavajući da se samo zajedničkim snagama može pobediti pandemija.

„Virusi ne poznaju granice i nacionalnosti. Pandemija se neće završiti dok se ne imunizuju svi na svetu“, poručila je Melinda Gejts.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je ocenio da je pandemija Covid-19 izazvala krizu kakvu „svet ne pamti od Drugog svetskog rata“.

„Želeli bismo da doprinesemo borbi protiv Covid-19 sa 100 hiljada evra“, kaže Borisov.

Višegradska grupa je za borbu protiv korona virusa zajednički izdvojila 3 miliona evra odnosno svaka zemlja po 750 hiljda evra.

Belgija je izdvojila 27 miliona evra, a Austrija 31 milion evra.

Kineski ambasador u EU Zang Ming kaže da je Kina do sada pomogla Svetsku zdravstvenu organizaciju sa 50 milona dolara u borbi portiv pandemije Covid-19. On dodaje da su kinske kompanije u posednja dva meseca u zemlje širom sveta poslale 25 milijardi zaštitnih maski, 120 miliona zaštitnih odlela i 44 hiljada respiratora.

„U borbi protiv virusa solidarnost i poverenje su vredniji od zlata. Panika i optužbe nisu od koristi u ovom trenutku. Zajedno možemo da uspemo“, poručio je Ming.

Na kraju donatorske konfrencije objavljeno je i da je pevačica Madona izdvojila milion dolara za pomoći u zajedničkoj borbi protiv Covid-19.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...