AMERIČKI SEKRETAR O NAFTNOM DOGOVORU Ko želi pristup našoj ekonomiji, mora pristati na naše uslove

SvetVesti

15.4.2020 16:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

AMERIČKI SEKRETAR O NAFTNOM DOGOVORU Ko želi pristup našoj ekonomiji, mora pristati na naše uslove AMERIČKI SEKRETAR O NAFTNOM DOGOVORU Ko želi pristup našoj ekonomiji, mora pristati na naše uslove
Američki državni sekretar za energetiku Dan Brulet (Dan Brouillette) ocenio je da uspeh Vašingtona da ubedi Rusiju i Saudijsku Arabiju da prekinu neslaganja i... AMERIČKI SEKRETAR O NAFTNOM DOGOVORU Ko želi pristup našoj ekonomiji, mora pristati na naše uslove

Američki državni sekretar za energetiku Dan Brulet (Dan Brouillette) ocenio je da uspeh Vašingtona da ubedi Rusiju i Saudijsku Arabiju da prekinu neslaganja i time okončaju strmoglavi pad cene nafte, predstavlja „fundamentalni pomak“ u globalnoj naftnoj politici.

Brulet je naveo u intervjuu za Financijal Times, da je revolucija energije iz škriljaca „dramatično“ povećala pregovaračku moć SAD u odnosu na njen položaj u rešavanju ranijih globalnih energetskih kriza. „To nas ne čini…Golijatom, ali menja politiku iz osnova. Kada smo bili potpuno zavisni od uvoza nafte, nismo mogli da dovedemo dva njena glavna proizvođanja za sto da reše međusobni spor“, rekao je Brulet.

Upitan da li je pretnja američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da će uvesti carine na uvoznu naftu uticala na postizanje dogovora između Rijada i Moskve, Brulet je rekao da su carine uvek opcija. „Svaka država će zadržati sve opcije otvorenim dok pokušava da zaštiti najvažniju, ili jednu od svojih najvažnijih domaćih industrija“, naveo je američki sekretar za energiju.

On je istakao da „ako želite pristup ekonomiji broj jedan…pristaćete na odredbe i uslove koje će postaviti ta ekonomija“ i dodao da su SAD u poziciji da se odreknu uvozne nafte, jer su u stanju da pokriju sopstvene energetske potrebe domaćom proizvodnjom.

Tramp je više puta razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom tokom nekoliko dana teških pregovora Rijada i Moskve u okviru formata OPEC+. Brulet je naglasio da Vašington nije vodio razgovore sa Moskvom o eventualnom ublažavanju sankcija kao podsticaju za postizanje sporazuma.

Na pitanje šta će SAD uraditi ukoliko se neko ne bude držao sporazuma, Brulet je odgovorio da veruje da će svi poštovati preuzete obaveze. Sporazum koji su u nedelju postigle 23 države, članice OPEC i G20 – koje proizvode naftu, predviđa smanjenje proizvodnje za oko 10 miliona barela dnevno, što je za oko desetinu manje nego sada. Sporazum, koji se smatra istorijskim i najvećim međunarodnim dogovorom o nafti ikada, treba da stupi na snagu 1. maja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...