ANTIGLOBALIZACIJA NIJE ODGOVOR NA KRIZU Negativne posledice pandemije samo bi se umnožile

SvetVesti

14.7.2020 13:16 Autor: Ljiljana Begović 0

ANTIGLOBALIZACIJA NIJE ODGOVOR NA KRIZU Negativne posledice pandemije samo bi se umnožile ANTIGLOBALIZACIJA NIJE ODGOVOR NA KRIZU Negativne posledice pandemije samo bi se umnožile
Zalaganja za manju globalnu integrisanost, koja se mogu čuti u poslednje vreme zbog pandemije korona virusa, dovela bi do gubitka prihoda i prosperiteta, zaključak... ANTIGLOBALIZACIJA NIJE ODGOVOR NA KRIZU Negativne posledice pandemije samo bi se umnožile

Zalaganja za manju globalnu integrisanost, koja se mogu čuti u poslednje vreme zbog pandemije korona virusa, dovela bi do gubitka prihoda i prosperiteta, zaključak je studije koju je uradio Institut IFO.

„Povlačenje iz globalizacije, primera radi, vraćanjem proizvodnje u Nemačku u većem obimu, ne bi rešilo trenutnu krizu“, kaže Lisandra Flah (Lisandra Flach), direktorka Centra za međunarodnu ekonomiju u IFO institutu.

Studija pokazuje da bi ekonomske posledice Covid-19 bile neznatno manje, u slučaju da Nemačka sada napravi zaokret od globalizacije, navodi se u saopštenju IFO insituta, koje prenosi Tanjug.

U Nemačkoj bi ponovna nacionalizacija i vraćanje proizvodnje u zemlju imali, na duži rok, ogromne negativne posledice po ekonomsku snagu države.

Foto: Piaxabay.com

„U svetu u kojem bi troškovi trgovanja između trgovinskih partnera bili viši za 100 odsto, udarac Covid-19 imao bi za posledicu smanjenje realnog dohotka za 7,4 odsto“, objašnjavaju autori studije.

Prema proračunima instituta IFO, kriza krona virusa već je srozala nemački BDP na nivo iz 2013. godine. U manje globalizovanom svetu, sadašnji nivo nemačkog BDP bi se sveo na nivo uporediv sa 1996. godinom.

„Kriza pogađa različite sektore u vrlo neujednačenom stepenu. Procentualno gledano, najteže je pogođena proizvodnja, naročito automobilski i farmaceutski sektor“, navodi se u saopštenju IFO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...