BLIZU 12 MILIONA SLUČAJEVA KORONE U SVETU Najviše i dalje u SAD, u Indiji ubrzano raste broj obolelih

SvetVesti

7.7.2020 10:34 Autor: Julijana Vincan 0

BLIZU 12 MILIONA SLUČAJEVA KORONE U SVETU Najviše i dalje u SAD, u Indiji ubrzano raste broj obolelih BLIZU 12 MILIONA SLUČAJEVA KORONE U SVETU Najviše i dalje u SAD, u Indiji ubrzano raste broj obolelih
Širom planete ima skoro 12 miliona zaraženih korona virusom, od kojih se oporavilo oko sedam miliona, a preminuo je 540.881 pacijent. Broj obolelih u... BLIZU 12 MILIONA SLUČAJEVA KORONE U SVETU Najviše i dalje u SAD, u Indiji ubrzano raste broj obolelih

Širom planete ima skoro 12 miliona zaraženih korona virusom, od kojih se oporavilo oko sedam miliona, a preminuo je 540.881 pacijent.

Broj obolelih u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je tri miliona, a u ovoj zemlji i dalje ima najviše inficiranih i preminulih. Ukupno je 3.041.035 zaraženih i 132.981 žrtava.

U Brazilu je u prethodna 24 sata registrovano još 20.229 novoinficiranih, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 1.626.071. Preminulo je još 620 ljudi, pa je ukupan broj žrtava 65.556 osoba.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) ima simptome Covid-19 i rezultati testa se očekuju u utorak, prenosi CNN Brazil. On je poznat po tome što je često prkosio smernicama za fizičko distanciranje koje preporučuje većina zdravstvenih stručnjaka i odbacivao virus kao „mali grip“ zbog čega je kritikovan da je umanjio ozbiljnost epidemije.

Foto: Tanjug/AP

U Indiji je u prethodna 24 sata novi virus potvrđen kod još 22.252 osobe, čime je ukupan broj obolelih u ovoj zemlji porastao na 721.310. Umrlo je još 467 ljudi, a do sada je preminulo 20.184 pacijenata.

Nakon ublažavanja mera karantina koje su bile na snazi tokom skoro dva meseca, Indija se, kao i mnoge druge zemlje širom sveta, suočila sa porastom broja infiricanih. Zbog toga je ova zemlja u ponedeljak zauzela treće mesto po broju slučajeva, na kome se nalazila Rusija, iza SAD i Brazila.

Stopa smrtnosti na 10.000 ljudi u Indiji je i dalje niska i iznosi 0,15 odsto, što je znatno manje od 3,97 odsto u SAD i 6,65 odsto u Velikoj Britaniji. Indijski zvaničnici, međutim, strepe da bi u narednih nekoliko nedelja broj umrlih mogao da zabeleži značajan porast. U prvoj nedelji jula u Indiji je prosečan broj smrtnih slučajeva po danu iznosio 450, što je više nego u prvoj nedelji juna (250) i prvoj nedelji maja (101).

Foto: Tanjug/AP

Ukoliko je tačno da se korona virus prenosi vazduhom, to će značajno uticati na mere za njegovo obuzdavanje, prenosi Tanjug pozivajući se na New York Times, navodeći da bi nove mere podrazumevale nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i kada se poštuju mere fizičkog distanciranja. Pored toga, ventilacioni sistemi bi morali da se promene, kako bi se smanjila cirkulacija vazduha.

Taj list navodi i da se, nakon pregleda internih mejlova SZO i intervjua sa 20 naučnika, među kojima su i konsultanti SZO, stiče slika o agenciji kao nekome ko „uprkos dobrim namerama, ne ide u korak sa naukom“.

Istaknuto je i da nedavni porast u broju žrtava, nakon ponovnog otvaranja preduzeća i kancelarija, „sve više potvrđuje ono što mnogi naučnici govore već mesecima – virus se zadržava u vazduhu u zatvorenom prostoru, inficirajući one u blizini“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...