BRISEL I PEKING NA DIPLOMATSKOJ VIDEO VEZI Mogu li Kina i EU prevazići sistemsko rivalstvo?

EUSvetVesti

10.6.2020 14:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

BRISEL I PEKING NA DIPLOMATSKOJ VIDEO VEZI  Mogu li Kina i EU prevazići sistemsko rivalstvo? BRISEL I PEKING NA DIPLOMATSKOJ VIDEO VEZI  Mogu li Kina i EU prevazići sistemsko rivalstvo?
Kineski premijer Li Kećijang razgovaraće putem konferencijske veze sa liderima Evropske unije u nedelji koja počinje 22. juna, kako bi usaglasili novi termin samita... BRISEL I PEKING NA DIPLOMATSKOJ VIDEO VEZI  Mogu li Kina i EU prevazići sistemsko rivalstvo?

Kineski premijer Li Kećijang razgovaraće putem konferencijske veze sa liderima Evropske unije u nedelji koja počinje 22. juna, kako bi usaglasili novi termin samita Kina-EU, koji je trebalo da bude održan u septembru u Lajpcigu, ali je odložen zbog pandemije korona virusa. Na „velikom“ samitu trebalo je da učestvuju osim čelnika briselske administracije i predsednika Kine Si Đinpinga i svi lideri zemalja članica EU.

Prema navodima portala Caixin, Li će razgovarati sa liderima institucija EU, uključujući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen (Ursula von der Leyen) i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel). Kao deo priprema pomenuti onlajn sastanak Pekinga i Brisela, obavljen je tročasovni razgovor između šefa diplomatije EU Džozepa Borela (Josep Borrell) i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia.

„Kina je možda sistemski rival Evropskoj uniji, ali to nije pretnja za svetski mir. Kina ima globalnu ambiciju, ali istovremeno ne mislim da Kina igra ulogu koja može ugroziti mir u svetu“, rekao je Borel nakon video razgovora, koji je predstavljao 10. rundu strateškog dijaloga na visokom nivou. Prema njegovim rečima o temi sistemskog rivalstva i vojnih ambicija Pekinga dugo je razgovarao sa kineskim ministrom. EU je prošle godine proglasila Kinu sistemskim rivalom, podseća Politico.

Pored SAD čiji su odnosi sa Kinom veoma napeti u poslednje vreme, Japan Indija, Vijetnam i Tajvan, takođe su izrazili zabrinutost zbog kineskih vojnih ambicija. Borel se međutim nije pridružio takvim ocenama, dok je za teme Hong Konga i ljudskih prava naveo da je o tome bilo reči u „otvorenom i iskrenom“ maniru. On je takođe rekao da je EU diplomatija spremna da više učini u borbi protiv dezinformacija iz Kine, ako za to budu obezbeđena sredstva.

Šef evropske diplomatije istakao je da EU ima mnogo zajedničkog sa Kinom, poput stalne podrške iranskom nuklearnom sporazumu, koji su SAD napustile 2018. godine. On je naveo da bi na sledećem samitu mogao biti završen dokument o saradnji sa Pekingom „Agenda 2025“, ali da investicioni sporazum „neće biti spreman za samit, to je jasno“. Investicionim sporazumom Brisel pokušava da privoli Peking na ispunjenje obećanja o jednakom tretmanu evropskih kompanija i prekidu prakse prema kojoj su strane firme primorane da dele poslovna znanja sa Kinom.

Vang Ji ocenio je da su dugoročna saradnja i konsenzus između Kine i EU uvek veći od konkurencije i razlika, jer su njihovi odnosi sveobuhvatni, a partnerstvo je strateško. On je pozvao na unapređenje odnosa u post-pandemijskoj eri i promovisanje razmene na visokom nivou, kao i na temeljnu pripremu budućeg samita EU – Kina.

 „Trebalo bi da zajedno ubrzamo nastavak rada, održimo stabilnost lanca snabdevanja i industrijskog lanca, olakšamo razmenu iskustava o javnom zdravlju i upravljanju vanrednim situacijama, uložimo zajedničke napore u istraživanju vakcina i lekova i pojačamo saradnju sa Afrikom u oblasti borbe protiv pandemije“, rekao je Vang.

Isrovremeno, EU traži nove načine da se zaštiti od nelojalne konkurencije iz trećih zemalja, pre svega iz Kine. Evropska komisija priprema takozvanu Belu knjigu koju bi trebalo da objavi do kraja meseca, a u njoj će predložiti nove alate za ispitivanje aktivnosti državnih i subvencioniranih preduzeća koja posluju u Evropi ili žele da uđu na jedinstveno evropsko tržište.

Zbog očekivanja da bi Bela knjiga mogla izazvati napetosti u odnosima sa Pekingom Šarl Mišel i Ursula fon der Lejen najavili su prošle nedelje da planiraju da se sastanu sa kineskim premijerom Li Kećijangom tokom ovog meseca i pokušaju da razjasne taj potez.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...