CENE NAFTE DANIMA NEPROMENJENE Kinesko stanje zaliha i američka prognoza umirili tržište

SvetVesti

8.7.2020 15:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE DANIMA NEPROMENJENE Kinesko stanje zaliha i američka prognoza umirili tržište CENE NAFTE DANIMA NEPROMENJENE Kinesko stanje zaliha i američka prognoza umirili tržište
Cene nafte stoje manje više nepromenjene od 2. jula, ako se izuzmu dnevna kolebanja koja se događaju iz časa u čas i čije vrednosti... CENE NAFTE DANIMA NEPROMENJENE Kinesko stanje zaliha i američka prognoza umirili tržište

Cene nafte stoje manje više nepromenjene od 2. jula, ako se izuzmu dnevna kolebanja koja se događaju iz časa u čas i čije vrednosti se potiru do kraja trgovačkog dana. Takav trend nastavljen je i u sredu, dok su oprečne vesti o stanju zaliha nafte u Kini verovatno uticale na nepromenjivost cena. Njihov blagi rast u popodnevnim časovima (CET) mogao bi biti iniciran novom, boljom prognozom američke Agencije za energetske informacije (EIA).

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) kretala se oko 40,50 dolara za barel, a severnomorske nafte Brent dostigla je vrednost 43,11 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“.

Prema informacijama pomenutog portala, najveći svetski uvoznik nafte, a to je Kina, ima ogromne količine nafte na brodovima, koji zbog gužve ne mogu da stignu na red na terminalima za pražnjenje, dok su skladišta na zemlji poluprazna ili prazna i u njih može da se smesti nafta sa brodova. Takva situacija je posledica, kako je objašnjeno, kineske poslovne taktike da kupuje naftu po niskoj ceni u aprilu i maju, bez obzira na kapacitete terminala.

Isti portal navodi da su prema drugim informacijama iz kineskih medija skladišta na zemlji prepuna, pa se brodovi zbog toga ne iskrcavaju. Bilo kako bilo, tržište nafte kao da je ostalo neodlučno između ove dve verzije, pa je cena već danima ostala neporomenjena.

EIA podigla je prognoze cena nafte WTI i Brent u svom mesečnom pregledu za jul. Prema tom predviđanju očekuje se da će cena nafte Brent vredeti prosečno 40,50 dolara za barel u 2020. godini, a da će njena prosečna cena u 2021. godini biti 47,88 dolara za barel. Kada je reč o ceni nafte WTI, ona bi trebalo da košta prosečno 37,55 dolara za barel tokom ove godine, odnosno 45,70 u 2021. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...