CENE NAFTE OSTALE U PLUSU Bez naglih promena u poslednja 24 sata

IzdvajamoSvetVesti

22.4.2020 18:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE OSTALE U PLUSU Bez naglih promena u poslednja 24 sata CENE NAFTE OSTALE U PLUSU Bez naglih promena u poslednja 24 sata
Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) u sredu posle podne (CET) kretala se oko 15 dolara za barel, dok je istoga dana... CENE NAFTE OSTALE U PLUSU Bez naglih promena u poslednja 24 sata

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) u sredu posle podne (CET) kretala se oko 15 dolara za barel, dok je istoga dana pre podne bila na oko 11 dolara. Prethodne noći cena WTI nije padala ispod nule, nakon što je u ponedeljak 20. aprila probila patos i potonula do neverovatnih minus – 37,63 dolara po barelu. Više od 300 odsto gubitka cene i ulazak u negativne vrednosti nikada se ranije nije dogodilo. I to sve u jednom danu.

Dan kasnije, u utorak, cena se kolebala između blagog plusa od oko 1,5 dolara do minusa – 8,45 dolara po barelu, da bi u utorak posle podne dostigla 25,80. Preko noći je pala, ali je ostala u plusu, a onda je u sredu ujutro pala do 10,96, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Cena severnomorske nafte Brent, koja se uzima kao reper za formiranje ponude na svetskim tržištima “crnog zlata”, u sredu posle podne kretala se u cenovnoj zoni nešto malo višoj od 20 dolara za barel. U sredu ujutro nafta Brent imala je vrednost 17,08. Ista nafta u ponedeljak je koštala oko 26 dolara po barelu, a u utorak njena cena pala je ispod 20 dolara za barel, prvi put u poslednjih 18 godina i ostala je tamo sve do večeri, sa cenom 19,47 dolara za barel.

Objašnjenje za istorijski pad cena nafte treba tražiti u činjenici da je globalna potražnja prepolovljena zbog pandemije korona virusa, što je izazvalo paniku na tržištu koje je preplavljeno sirovom naftom i nema dovoljno prostora za skladištenje. Na tržištu se našla ogromna količina nafte, koja trenutno nikome ne treba. Dodatni razlog je mogao biti istek WTI terminskog ugovora 20. aprila, na osnovu kojeg se obračunavaju cene, pa su se u poslednjim satima ugovora trgovci pošto poto oslobađali viška nafte.

Analitičari na koje se pozivaju svetski mediji, rekli su da veruju da bi najnoviji pad cena mogao da podstakne novi pritisak na proizvođače da dodatno smanje proizvodnju. Podsetimo, dogovor o ograničenju proizvodnje između zemalja OPEC+ i G20 postignut je u noći između 12. i 13. aprlia (CET). Sporazum će početi da se primenjuje 1. maja, a od tada cena nafte na međunarodnom tržištu pala je za oko 40 odsto.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocenio je da je pad vrednosti fjučersa američke nafte WTI posledica akcija špekulanata. Ruski ministar apelovao je da se „ne dramatizuje situacija“. Prema njegovim rečima, važno je shvatiti da je to „tržište papira, a ne fizička trgovina naftom“, prenele su ruske agencije.

„Došlo je do kolapsa naftnih kotacija američke marke WTI zbog prodaje fjučersa za isporuke u maju na kraju trgovanja 20. aprila, zbog manjka potražnje za dodatnim zalihama nafte u maju i prekomernog skladištenja. To je izazvalo spekulativni pad cene u negativne vrednosti“, rekao je Novak, navodi agencija TASS.

Cene u poslednjih 24 sata iz perspektive novog iskustva ipak se mogu smatrati nagoveštajem stabilizacije tržišta nafte, premda se ne može isključiti mogućnost daljeg oscilovanja cene pre ponovnog otvaranja ekonomije, nakon pandemije korona virusa .

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...