ENERGETSKA KRIZA ISTORIJSKIH RAZMERA Globalna ulaganja u fosilna goriva opala 30 odsto

EkologijaInvesticijeNovacSvetU fokusu

27.5.2020 13:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

ENERGETSKA KRIZA ISTORIJSKIH RAZMERA Globalna ulaganja u fosilna goriva opala 30 odsto ENERGETSKA KRIZA ISTORIJSKIH RAZMERA Globalna ulaganja u fosilna goriva opala 30 odsto
Kriza izazvana pandemijom korona virusa prouzrokovala je najveći do sada zabeleženi pad globalnih ulaganja u energetiku. Pre pandemije finansiranje je trebalo da se uveća... ENERGETSKA KRIZA ISTORIJSKIH RAZMERA Globalna ulaganja u fosilna goriva opala 30 odsto

Kriza izazvana pandemijom korona virusa prouzrokovala je najveći do sada zabeleženi pad globalnih ulaganja u energetiku. Pre pandemije finansiranje je trebalo da se uveća za dva odsto, a umesto toga predviđanja su da će opasti za 20 odsto, navodi Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Najteže su pogođena ulaganja u fosilna goriva, pa se tako očekuje pad finansiranja u naftu 30 odsto, a uglja 20 odsto. Ulaganje u obnovljive izvore energije smanjeno je za 10 odsto, a to je otprilike polivina onoga što je namenjeno borbi protiv klimatskih promena, prenosi BBC.

Zbog mera epidemiološke zaštite u većini država, pad investicija vodi ka smanjenju emisije ugljen dioksida u atmosferu, ali prema oceni IEA povećanje upotrebe fosilnih goriva anuliraće te efekte. Jedan od razloga je što Kina i druge azijske zemlje prelaze na novu generaciju elektrana na ugalj.

Ukupne investicije u energiju manje su za gotovo 400 milijardi dolara od očekivanih za 2020. godinu, a IEA navodi da sada postoje ozbiljne sumnje u sigurne zalihe energije kada globalna ekonomija oživi, jer energetski projekti su dugoročni.

U izveštaju je ocenjeno da je pad investicija zapanjujući po obimu i brzini, najviše zbog niske tražnje i niskih cena energije, posebno nafte. Reč je o istorijskom padu ulaganja, a usporavanje potrošnje takođe povećava rizik od odlaganja prelasak na preko potrebne energetske sisteme veće održivosti.  

Kombinacija pada potražnje, nižih cena i rasta nenaplaćenih računa znači da će se prihodi od energije za vlade i industriju tokom godine smanjiti za više od 3.000 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...