ESKALACIJA TENZIJA U DIGITALNOM SVETU Tramp zabranjuje kineske aplikacije Tik Tok i WeChat

Hi-techLifestyleSvetVesti

7.8.2020 12:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

ESKALACIJA TENZIJA U DIGITALNOM SVETU Tramp zabranjuje kineske aplikacije Tik Tok i WeChat ESKALACIJA TENZIJA U DIGITALNOM SVETU Tramp zabranjuje kineske aplikacije Tik Tok i WeChat
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) upozorio je juče kompanije u SAD da imaju 45 dana da prestanu da posluju sa kineskim kompanijama „ByteDance“,... ESKALACIJA TENZIJA U DIGITALNOM SVETU Tramp zabranjuje kineske aplikacije Tik Tok i WeChat

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) upozorio je juče kompanije u SAD da imaju 45 dana da prestanu da posluju sa kineskim kompanijama „ByteDance“, u čijem vlasništvu je aplikacija Tik Tok i „Tencent“, koja proizvodi video igrice i popularnu aplikaciju WeChat. Tramp je potpisao dva izvršna naređenja koja se odnose na dve najveće kineske aplikacije, što predstavlja eskalaciju u odmeravanju snaga Vašingtona i Pekinga u globalnoj tehnologiji, prenosi BBC.  

Trampove naredbe dolaze u trenutku dok američka kompanija Microsoft vodi pregovore o kupovini američkog ogranka Tik Toka, i neposredno nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) najavio novi program pod nazivom „Čista mreža“ koji je usmeren na uklanjanje mnogih kineskih aplikacija sa američkog digitalnog tržišta.  

Pomenute izvršne naredbe poslednja je mera u antikineskoj kampanji Trampove administracije. Analitičari ocenjuju da su Trampove naredbe upitne sa pravnog stanovišta. Vašington je neposredno pre Trampove objave najavio preporuke da kineske firme na američkim berzama moraju biti proterane ukoliko ne omoguće regulatorima da pristupe njihovim revidiranim računima.

Foto: Tanjug/AP

U oba naređenja Tramp aplikacije naziva „pretnjom“ nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici i ekonomiji SAD. On se pozvao na Zakon o vanrednim situacijama i Zakon o međunarodnim ekonomskim silama u vanrednim situacijama. Takođe, američkim firmama zabranjuju se bilo kakve transakcije sa pomenutim kompanijama.

Tramp tvrdi da bi Tik Tok prikupljanjem podataka mogao da omogući Pekingu da prati službenike američke vlade, da ih ucenjuje ličnim podacima ili da ih koristi za korporativnu špijunažu. Prema njegovim rečima Odeljenje za unutrašnju bezbednost SAD, vojska i uprava za bezbednost saobraćaja već su zabranili upotrebu aplikacije Tik Tok na službenim telefonima.  

Foto: Tanjug/AP

Upitan da prokomentariše Trampovu akciju protiv Tik Toka, kineski ambasador u SAD Cuji Tijankai ocenio je da „nije pošteno iznositi takve navode bez dokaza i optuživati Kinu da nije pružila ravnopravne uslove američkim kompanijama, dok oni sami to uskraćuju kompanijama iz Kine“.

China Daily ranije ove nedelje najavio je u svom uvodniku pod naslovom „Razbij i otmi“ da će Kina odgovoriti na pritiske Trampove administracije da preuzme američko poslovanje Tik Toka, jer je ucenjena da ga proda ili rizikuje da bude zabranjeno. Nakon objave Trampovih izvršnih naredbi, američki mediji preneli su da je Microsoft zainteresovan za celokupno, a ne samo američko preuzimanje Tik Toka.  

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi South China Morning Post, vlasnik kompanije Facebook Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti zabrane pomenutih aplikacija, jer je reč o presedanu koji može imati dugoročne posledice.

Analitičari konsultantske firme „Eurasia Group“ podsećaju da je pre donošenja izvršnih naredbi Tramp već zapretio zabranom Tik Toka, ukoliko do 15. septembra ne bude kupio Microsoft ili neka druga američka kompanija. Aplikaciju je u junu i julu preuzelo oko 14 miliona korisnika interneta u SAD.

Kada je reč o aplikaciji WeChat, najpopularnijoj kineskoj društvenoj mreži sa više od milijardu korisnika, analitičari smatraju da će njena zabrana u SAD najviše pogoditi korisnike koji je koriste za komunikaciju sa rodbinom i prijateljima u Kini.

Foto: Tanjug/AP

„Tencent“ ne bi trebalo time puno da izgubi, budući da su reklame na WeChatu mahom kineske, premda su akcije kompanije na berzi u Hong Kongu u petak izgubile oko pet odsto vrednosti. Korisnici WeChata u Americi moći će ipak da reše problem zabrane upotrebe aplikacije korišćenjem VPN servisa.

Taj problem se na isti način rešava u Kini, gde je zabranjen pristup stranicama Facebook, Google, You Tube, Instagram, Twitter i većini informativnih sajtova iz Evrope i Amerike. VPN servis omogućava korisnicima pristup ovim stranicama sa servera u drugim državama i tako „preskače“ kinesku zabranu, takozvani Fire Wall.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...