(FOTO) EKSPLOZIJA PRODUBILA EKONOMSKU KRIZU U LIBANU Luka u Bejrutu sravnjena sa zemljom

IzdvajamoSvetVesti

5.8.2020 16:36 Autor: Vladimir Jokanović 1

(FOTO) EKSPLOZIJA PRODUBILA EKONOMSKU KRIZU U LIBANU Luka u Bejrutu sravnjena sa zemljom (FOTO) EKSPLOZIJA PRODUBILA EKONOMSKU KRIZU U LIBANU Luka u Bejrutu sravnjena sa zemljom
Eksplozija u Bejrutu čija je luka sravnjena sa zemljom, odnela je desetine života, a Libanu koji već decenijama posrće pod ekonomskim, društvenim i političkim... (FOTO) EKSPLOZIJA PRODUBILA EKONOMSKU KRIZU U LIBANU Luka u Bejrutu sravnjena sa zemljom

Eksplozija u Bejrutu čija je luka sravnjena sa zemljom, odnela je desetine života, a Libanu koji već decenijama posrće pod ekonomskim, društvenim i političkim problemima, donela je ne samo ruševine nego i još dublju krizu.

Kako ocenjuju svetski mediji, eksplozija se dogodila u osetljivom trenutku za Liban. Bolnice, preopterećene zbog epidemije korona virusa sada se suočavaju sa hiljadama povređenih u eksploziji, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug/AP

Zemlja je već dugo u ekonomskoj krizi. Liban uvozi većinu prehrambenih namirnica i velike količine žita uskladištene su upravo u luci gde se dogodila eksplozija. Prema izjavi gradonačelnika Bejruta Marvana Abuda, prve procene ukazuju da je pričinjena materijalna šteta između tri i pet milijardi dolara, preneo je Komersant.

Foto: Tanjug/AP

Zbog razmere uništenja u pitanju je budućnost same luke, a kuće i stanovi su oštećeni u eksploziji zbog čega su mnogi stanovnici ostali bez krova nad glavom. Predsednik Mišel Aun najavio je 66 miliona dolara hitne pomoći, ali ekonomske posledice eksplozije u luci biće dugotrajne.

Foto: Tanjug/AP

Eksplozija se dogodila blizu mesta gde je 2005. godine eksplodirao automobil bomba kada je ubijen bivši premijer Rafik Hariri. Čak i pre eksplozije u sredu, tenzije u Libanu su bile visoke, uz višemesečne proteste protiv vlade i načina na koji rešava najgoru ekonomsku krizu od građanskog rata 1975-1990 godine.

Najmanje 73 osobe su poginule i više od 3.700 je povređeno u strahovitoj eksploziji u utorak u luci u centralnom delu Bejruta, saopštile su vlasti Libana. Taj deo grada je razoren, a eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni po Rihteru, prema nemačkom geonaučnom centru GFZ čuo se i osetio dalje od Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja, preneo je Tanjug, pozivajući se na AP.

Foto:Tanjug/AP

Libanski predsednik Mišel Aun izjavio je sinoć da je nedopustivo da 2.750 tona amonijaka, za koji se pretpostavlja da je uzrok strahovite eksplozije u Bejrutu, bude u skladištu šest godina bez ikakvih bezbednosnih mera. Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplenjen s broda pre nekog vremena i uskladišten u luci.

Foto: Tanjug/AP

U luci u Bejrutu pre šest godina je na osnovu sudskog naloga stavljen u skladište visokoeksplozivni materijal, koji se smatra uzrokom snažne eksplozije, u kojoj je stradalo više od 100 ljudi, izjavio je u sredu generalni menadžer tog objekta Hasan Korajtem.

Foto: Tanjug/AP

Korajtem je rekao da su carinsko odeljenje i državna bezbednost tražili od vlasti da materijal bude izvezen ili uklonjen, ali se, kako je naveo, „ništa nije dogodilo“,javila je lokalna televizija OTV. On je dodao da nije bio svestan toga u kom je opsegu „opasan materijal“ čuvan u području luke, prenosi Evening standard.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...