HLADNOKRVNOST EU IZNENADILA LONDON Britanci razočarani zaključcima samita o Brexitu

EUIzdvajamoSvetVesti

16.10.2020 10:52 Autor: Vladimir Jokanović 1

HLADNOKRVNOST EU IZNENADILA LONDON Britanci razočarani zaključcima samita o Brexitu HLADNOKRVNOST EU IZNENADILA LONDON Britanci razočarani zaključcima samita o Brexitu
Britanski pregovarač za Brexit Dejvid Frost (David Frost) optužio je Evropsku uniju za „neobičan pristup“ trgovinskim pregovorima nakon što su evropski lideri pozvali Veliku... HLADNOKRVNOST EU IZNENADILA LONDON Britanci razočarani zaključcima samita o Brexitu

Britanski pregovarač za Brexit Dejvid Frost (David Frost) optužio je Evropsku uniju za „neobičan pristup“ trgovinskim pregovorima nakon što su evropski lideri pozvali Veliku Britaniju da „povuče neophodne poteze“ za dogovor o odnosima posle Brexita.

U nizu tvitova Frost je naveo da je „razočaran“ zaključcima samita i „iznenađen“ što evropski blok „nije više posvećen“ intenzivnom radu „na postizanju budućeg partnerstva“, prenosi Sky News.

Frostovi komentari usledili su nakon što su lideri EU uklonili iz nacrta zaključaka poziv glavnom pregovaraču EU Mišelu Barnijeu (Michel Barnier) da „intenzivira“ razgovore sa Londonom i zamenili je formulacijom „da nastavi“.

„Takođe iznenađen sam sugestijom da za postizanje sporazuma svi budući potezi moraju doći iz Velike Britanije. To je neobičan pristup vođenju pregovora“, ocenio je Frost, dodajući da će britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) u petak reagovati na zaključke tekućeg samita u Briselu.

Džonson je ranije najavio mogućnost da napusti dalje pregovore, određujući samit u Briselu kao krajnji rok za postizanje sporazuma o budućim odnosima Velike Britanije i EU nakon Brexita 31. decembra. Prema pisanju nekih medija lideri EU procenili su da Džonson „blefira“, pa su zbog toga odgovorili stavom da je Brexit bez dogovora za njih prihvatljiv.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je novinarima nakon prvog dana samita u četvrtak da su lideri EU „100 odsto“ ujedinjeni po pitanju Brexita. „Jedinstveni smo i odlučni u postizanju sporazuma, ali ne po svaku cenu“, naveo je Mišel.

Istu ocenu iznela je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula fon der Leyen) koja je napustila samit zbog odlaska u karantin, jer je potvrđeno da je jedna osoba iz njenog tima pozitivno testirana na korona virus.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...