HOLIVUD IZNAD AMBISA Gubitak oko 20 milijardi dolara zbog korona virusa

LifestyleSvetZanimljivosti

25.3.2020 07:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Negativni efekti korona virusa odrazili su se i na svetsku kinematografiju koja će, prema poslednjim procenama, biti na gubitku 20 milijardi dolara. Zatvoreni bioskopi...

Negativni efekti korona virusa odrazili su se i na svetsku kinematografiju koja će, prema poslednjim procenama, biti na gubitku 20 milijardi dolara. Zatvoreni bioskopi i odložene premijere uvukli su filmsku industriju u najveći finansijski ambis do sada.

Ekonomisti su krajem januara predviđali da će pandemija prouzrokovati štetu od milijardu dolara, pa su pre dve nedelje objavili da da bi korona virus filmadžijama iz džepa ipak mogla da izbije i do pet milijardi zelenih novčanica. Međutim, kako piše „The Hollywood Reporter“, obe cifre danas izgledaju smešno s obzirom na štetu procenjenu na 20 milijardi dolara.

Oko 70.000 bioskopa zatvoreno je u Kini, Italija i Španija su u blokadi, a ostatak Evrope kao i SAD polako uvode mere prevencije. 

Odmah pošto je američki predsednik Donald Tramp zabranio putovanja u Evropu i ulaske iz nje, kompanija “Disney“ je povukla film „Mulan“ i još nekoliko projekata koji su u martu trebalo da počnu da se prikazuju u Evropi. Ekipu filma „Mulan“ u Londonu je zatekla vest o otkazanim premijerama. Prikazivanje ovog filma odloženo je i u Kini i u Evropi pa je “Disney“ izgubio milione dolara u reklamama, uključujući i onu za “Super Bowl”.

“Disney“ je istovremeno pauzirao produkciju igranog filma „Mala sirena“, kao i Marvelov „Šang-Či i Legenda o deset prstenova“, a kada su mu blokbasteri na čekanju svakog dana gubi između 300.000 i 350.000 dolara – po filmu! Preciznije, “Disney“ gubi nedeljno dva milona dolara zbog odlaganja projekata. 

Paramaunt i MGM takođe u kolapsu

Zbog odlaganja premijere filma „A Quiet Place 2″ kompanija “Paramount“ se oprostila od oko 30 miliona dolara. Još gore je prošao MGM – pomeranjem premijere novog filma o Džejmsu Bondu „No Time to Die“ za novembar ostali su bez 50 miliona dolara.

Premijera 9. dela filma „Paklene ulice“ („Fast and Furious“) odložena je za skoro godinu dana, umesto ovog maja gledaće se sledećeg aprila, a obustavljeno je i snimanje „Betmena“ i „Nemoguće misije 7“. Netflix nije htio da rizikuje pa je prekinuo snimanje svih svojih serija i filmova koji zahtevaju rad na terenu u SAD i u Kanadi.

Ukoliko se epidemija Covid-19 virusa nastavi tokom aprila i smiri tek krajem maja, stručnjaci procenjuju da će holivudska industrija izgubiti oko deset, a bioskopi širom sveta oko 17 milijardi. Ukoliko se takva situacija bude produžila posledice koje će ostaviti na filmsku industriju mogle bi se osećati i narednih godina.

  • Dragana

    6.6.2022 #1 Author

    Pa dobro ponovo ce se pokrenuti i taj biznis

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...