KINA I EU SE DOGOVORILE DA UBRZAJU PREGOVORE O INVESTICIONOM SPORAZUMU Brisel traži ravnopravnost u trgovini

EUSvetVesti

15.9.2020 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KINA I EU SE DOGOVORILE DA UBRZAJU PREGOVORE O INVESTICIONOM SPORAZUMU Brisel traži ravnopravnost u trgovini KINA I EU SE DOGOVORILE DA UBRZAJU PREGOVORE O INVESTICIONOM SPORAZUMU Brisel traži ravnopravnost u trgovini
Lideri Kine i Evropske unije dogovorili su se u ponedeljak da će ubrzati pregovore o zaključivanju dugoročnog investicionog sporazuma, uprkos zabrinutosti Evrope zbog stanja... KINA I EU SE DOGOVORILE DA UBRZAJU PREGOVORE O INVESTICIONOM SPORAZUMU Brisel traži ravnopravnost u trgovini

Lideri Kine i Evropske unije dogovorili su se u ponedeljak da će ubrzati pregovore o zaključivanju dugoročnog investicionog sporazuma, uprkos zabrinutosti Evrope zbog stanja ljudskih prava u Kini, kao i postupanju Pekinga prema Hong Kongu.

Kako prenosi Euractiv, lideri EU zahteval su od kineskog predsednika Si Đinpinga ravnopravan odnos u trgovini. „Evropa mora biti igrač, a ne igralište. Želimo više pravičnosti. Želimo uravnotežen odnos koji takođe znači reciprocitet i jednake uslove“, rekao je novinarima nakon video konferencije predsedavajući Saveta EU Šarl Mišel (Charles Michel).

Prema rečima nemačke kancelarke Angele Merkel, čija zemlja obavlja šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, dijalog sa kineskim predsednikom bio je dobar, otvoren i iskren i trebalo bi ga nastaviti. Video samit Kine i EU bio je drugi od juna, a uprkos planovima, zbog pandemije nije došlo do direktog susreta lidera u Briselu.

Foto: Tanjug/AP


Merkel je rekla novinarima da su lideri EU izvršili pritisak na kinesku stranu da se postigne napredak ka sporazumu o investiranju, kao i da je dogovoreno da se pregovori ubrzaju pre kraja godine. „Generalno, saradnja sa Kinom mora se zasnivati na određenim principima – reciprocitetu, poštenoj konkurenciji. Mi smo različiti društveni sistemi, ali ako smo posvećeni multilateralizmu, on mora biti zasnovan na pravilim“, rekla je Merkel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) ocenila je da je pozitivan znak to što je Kina poslala tim na visokom nivou da pregovara o investicionom sporazumu. „Sada imamo dogovor o tri važna pitanja. Pre svega o disciplini u vezi sa ponašanjem državnih preduzeća, zatim o transferu tehnologija i transparentnosti subvencija“, rekla je predsednica EK.

Foto: Tanjug/AP


Ona je istakla da ima još „puno toga“ što treba da bude učinjeno u drugim važnim i teškim poglavljima sporazuma, posebno kada je reč o pristupu tržištu i održivom rzvoju. Kako je navela fon der Lejen, Kina mora da dozvoli rebalansiranje asimetrije u pristupu i ubedi EU da vredi imati ugovor o investiranju.

Brisel i Peking su se obavezali da će poštovati imena i geografske oznake porekla za 100 evropskih oznaka hrane i 100 kineskih ekvivalenata. Na listi zaštićenih evropskih proizvoda su šampanjac, feta sir, minhensko pivo, poljska vodka, irski viski, porto, uzo i italijanski pršut. Ovaj deo dogovora pozdravljen je kao velika pobeda EU jer proizvođači hrane i pića u SAD, Australiji i Novom Zelandu neće moći više da izvoze svoju robu u Kinu pod evropskim imenima.

Kineski predsednik prihvatio je obavezu proširenja uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU i obavezu saradnje na pitanju klimatskih promena, ali nije dao ključne ustupke oko pristupa tržištu i oštro je uzvratio na kritike Brisela o ljudskim pravima u Kini, prenosi South China Morning Post.

Foto: Tanjug/AP


Kako je prenela kineska agencija Sinhua, Si je pozvao EU, koja Kinu naziva „sistemskim rivalom“ da poštuje kineski „miran suživot“ sa ostatkom sveta, istakavši kako „na svetu ne postoje dva identična politička sistema“. Si je takođe naveo da se nada da će potpisati sporazum o zaštiti evropskih investitora u Kini.

Kina je drugo najveće izvozno tržište EU, koja ujedno najviše uvozi iz Kine. Dnevni obim međusobne trgovoine Kine i EU je u proseku milijardu evra. EU najviše uvozi iz Kine industrijsku i potrošačku robu, mašine i opremu, odeću i obuću, a izvozi mašine i opremu, motorna vozila, avione i hemikalije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...