KINA I EU NA PRAGU INVESTICIONOG SPORAZUMA Dogovor moguć u narednih 48 sati

EUSvet

29.12.2020 10:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINA I EU NA PRAGU INVESTICIONOG SPORAZUMA Dogovor moguć u narednih 48 sati KINA I EU NA PRAGU INVESTICIONOG SPORAZUMA Dogovor moguć u narednih 48 sati
Kina i Evropska unija su na pragu postizanja investicionog sporazuma, koji bi trebalo da pruži evropskim kompanijama bolji pristup kineskom tržištu i poboljša uslove... KINA I EU NA PRAGU INVESTICIONOG SPORAZUMA Dogovor moguć u narednih 48 sati

Kina i Evropska unija su na pragu postizanja investicionog sporazuma, koji bi trebalo da pruži evropskim kompanijama bolji pristup kineskom tržištu i poboljša uslove konkurencije. Dogovor bi mogao biti utvrđen tokom ove nedelje, potvrdilo je više različitih izvora.

Razgovori o investicionom sporazumu započeti su 2014. godine, ali su bili zakočeni zbog više problematičnih pitanja, ali je porast trgovinskih tenzija između SAD i Kine verovatno pomogao promeni kineske pozicije, prenosi BBC, napominjući da je prošle nedelje EU postigla veliki dogovor o Brexitu sa Velikom Britanijom.

Foto: Pixabay.com

Prema sporazumu, evropska preduzeća bi uživala veće privilegije investicionog okruženja u Kini, nego američka, ocenjuju trgovinski stručnjaci. Neimenovani evropski diplomata, upućen u detalje razgovora, naveo je da su pregovarači EU u ponedeljak informisali predstavnike 27 država članica o „nedavnim pozitivnim kretanjima u pregovorima sa Kinom, uključujući radne standarde“.

Predstavnici država članica EU „široko su pozdravili najnoviji napredak u pregovorima“ Brisela i Pekinga. Ostalo je nejasno kakve obaveze je preuzela Kina u vezi sa prisilnim radom i državnoj politici protiv Ujgura i drugih manjinskih etničkih grupa, a to su bila sporna pitanja, koja su pokrenuta u više evropskih zemalja, prenosi South China Morning Post.

Nemačko predsedništvo Saveta EU, zaključilo je na sastanku da delegacija nijedne evropske države nije pokrenula pitanje zaustavljanja pregovora i da je time „otvoren put za političku podršku“, navode izvori u Briselu. U Evropskoj komisiji navode da ne mogu ništa da potvrde „u ovoj fazi“ dok je drugi neimenovani diplomata rekao da su posle sedam godina, pregovori dobili zamah u poslednje dve nedelje i da bi sporazum mogao biti zaključen u „roku od 48 sati“.

Upućeni u pregovore tvrde da bi Kina morala da učini više ustupaka, budući da su evropska tržišta već otvorena za većinu inostranih investicija. Očekuje se da će evropske kompanije dobiti dosad nezamisliv pristup telekomunikacijama, finansijama i industriji električnih i hibridnih vozila.

Šef kineske diplomatije Vang Ji najavio je prošle nedelje da je dogovor sa EU blizu, i rekao da je „još jednom dokazano da je saradnja Kine i EU daleko veća od konkurencije, a (područja) konsenzusa daleko veća od razlika“. Vang je prvi kineski zvaničnik koji je najavio izglede za dogovor, nakon što je postignut načelni sporazum Brisela i Pekinga. Američki mediji veruju da je Peking spreman na ustupke Evropi, jer mu je važno da obezbedi dogovor pre stupanja na dužnost novoizabranog predsednika SAD, Džo Bajdena (Joe Biden).

Inicijativa Pekinga da zatvori sporazum o ulaganju usledila je nedugo nakon predloga koji je Evropska komisija uputila Džo Bajdenu za „novu transatlantsku agendu za globalne promene“. Suština predloga je da EU i SAD nastupe u globalnom savezu zasnovanom na zajedničkim vrednostima i istoriji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...