KINA NADMAŠILA PROGNOZE ANALATIČARA Zaustavila epidemiju i ostvarila suficit od skoro 20 milijardi dolara

IzdvajamoSvetVesti

14.4.2020 13:27 Autor: Ljiljana Begović 0

KINA NADMAŠILA PROGNOZE ANALATIČARA Zaustavila epidemiju i ostvarila suficit od skoro 20 milijardi dolara KINA NADMAŠILA PROGNOZE ANALATIČARA Zaustavila epidemiju i ostvarila suficit od skoro 20 milijardi dolara
Kina je prošlog meseca zabeležila spoljnotrgovinski suficit od 19,9 milijardi dolara, čime je nadmašila prognoze tržišnih analitičara koji su predviđali višak od 18,55 milijardi... KINA NADMAŠILA PROGNOZE ANALATIČARA Zaustavila epidemiju i ostvarila suficit od skoro 20 milijardi dolara

Kina je prošlog meseca zabeležila spoljnotrgovinski suficit od 19,9 milijardi dolara, čime je nadmašila prognoze tržišnih analitičara koji su predviđali višak od 18,55 milijardi dolara.

Martovski podaci o kineskoj robnoj razmeni sa svetom neuporedivo su bolji u odnosu na januar i februar kada je ta zemlja, u jeku pandemije korona virusa, registrovala spoljnotrgovinski deficit u iznosu od 7,09 milijardi dolara.

Kineski izvoz je pao za 6,6 odsto u odnosu na pad od 17,2 procenta u januaru i februaru, jer su izvoznici požurili da realizuju zaostale narudžbine nakon prinudnih obustava proizvodnje u fabrikama, zbog vanrednog stanja uvedenog u cilju sprečavanja širenja virusa.

Istovremeno, kineski uvoz u martu je skliznuo za 0,9 procenata u odnosu na godinu ranije, što je takođe znatno bolje od očekivanja tržišta koja su prognozirala pad od 9,5 procenata. Uprava carina, ovaj rezultat pripisuje poboljšanju domaće tražnje, koja je u prva dva meseca opala za 4,0 odsto.

Akcije na berzama u Aziji su zabeležile rast nakon kineskog izveštaja o spoljnoj trgovini, a ojačale su i valute osetljive na rizik, uključujući australijski i novozelandski dolar, kao i britansku funtu, jer su investitori odahnuli pošto su izneti podaci bili manje sumorni nego što su očekivali.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...