KINA PRVI PUT BEZ SMRTNIH SLUČAJEVA Zaraza jenjava, Vuhan od srede otvoren grad

IzdvajamoSvetVesti

7.4.2020 10:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINA PRVI PUT BEZ SMRTNIH SLUČAJEVA Zaraza jenjava, Vuhan od srede otvoren grad KINA PRVI PUT BEZ SMRTNIH SLUČAJEVA Zaraza jenjava, Vuhan od srede otvoren grad
Kina prvi put od januara u utorak nije prijavila nijedan smrtni slučaj obolelih od zaraze korona virusom. Tamošnja Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da... KINA PRVI PUT BEZ SMRTNIH SLUČAJEVA Zaraza jenjava, Vuhan od srede otvoren grad

Kina prvi put od januara u utorak nije prijavila nijedan smrtni slučaj obolelih od zaraze korona virusom. Tamošnja Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je registrovano 32 novih slučajeva zaraze, dok ih je u ponedeljak bilo 39.

Isti izvor naveo je da su svi potvrđeni slučajevi od utorka bile osobe koje su stigle iz inostranstva, prenosi BBC. Prema zvaničnim podacima u Kini je od početka epidemije koja počela da se širi u januaru preminula 3.331 osoba od 81.740 zaraženih.

U Kini su preduzete mere zaštite od drugog talasa pandemije, koje uključuju zatvaranje granica za strane državljane, bez obzira na to što eventualno imaju važeće vize i dozvole boravka. Međunarodni letovi su ograničeni, pa je tako domaćim i stranim aviokompanijama dozvoljeno da obavljaju samo po jedan međunarodni let nedeljno. Ispunjenost aviona ne sme biti veća od 75 odsto kapaciteta.

Utorak 8. april već sada je za mnoge istorijski datum, jer je predviđeno otvaranje Vuhana, grada u kojem se virus pojavio krajem 2019. Grad je potpuno zatvoren 23. januara, a njegovim stanovnicima je naređeno da ostanu u kućama i oni su poslušali.

Niko nije napustio grad u prethodnih 76 dana, a u utorak će to biti dozvoljeno svima koji imaju takozvanu zelenu telefonsku aplikaciju. U gradskim naseljima gde nije bilo registrovanih slučajeva, žiteljima je već dozvoljeno da izađu napolje na dva sata.

Kazne za izvoznike neispravne medicinske opreme

Kineska vlada zapretila je oštrim merama domaćim proizvođačima koji izvoze neispravnu ili falsifikovanu medicinsku opremu. Prema saopštenju Generalne uprave carina predviđeno je oduzimanje nelegalno stečenog prihoda i robe, kao i novčano kažnjavanje u visini 50 odsto vrednosti robe.

Predviđene su i zatvorske kazne, kao i smanjenje kreditnog rejtinga preduzeća, dok bi firma bila upisana u kategoriju nepouzdanih pravnih lica. Država je predvidela učestalost inspekcija u takvim preduzećima i plaćanje carinskog depozita u celosti u svim budućim prekograničnim transakcijama.  Kina je izvezla materijale i opremu za prevenciju i kontrolu epidemije u vrednosti 10,2 milijarde juana (1,4 milijarde dolara) od 1. marta, prenosi Kineski međunarodni radio u Pekingu.    

Tagovi
KINA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...