PEKING I VAŠINGTON IPAK NASTAVLJAJU TRGOVINSKE PREGOVORE Obe strane posvećene poštovanju sporazuma

SvetVesti

25.8.2020 11:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

PEKING I VAŠINGTON IPAK NASTAVLJAJU TRGOVINSKE PREGOVORE  Obe strane posvećene poštovanju sporazuma PEKING I VAŠINGTON IPAK NASTAVLJAJU TRGOVINSKE PREGOVORE  Obe strane posvećene poštovanju sporazuma
Trgovinski predstavnici SAD i Kine održali su u noći između ponedeljka i utorka (CET) novu rundu razgovora o takozvanoj prvoj fazi trgovinskog sporazuma između... PEKING I VAŠINGTON IPAK NASTAVLJAJU TRGOVINSKE PREGOVORE  Obe strane posvećene poštovanju sporazuma

Trgovinski predstavnici SAD i Kine održali su u noći između ponedeljka i utorka (CET) novu rundu razgovora o takozvanoj prvoj fazi trgovinskog sporazuma između dve zemlje, nakon što je planirana videokonferencija bila odložena ranije ovog meseca.

Prema navodima BBC, obe strane su posvećene poštovanju sporazuma i uočile su napredak u njegovom sporovođenju, navedeno je u izjavi američkog pregovaračkog tima koji predvode trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer (Robert Lighthizer) i ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin).

U istoj izjavi takođe je navedeno da su dve strane razgovarale o pravima intelektualne svojine i drugim pitanjima koja predstavljaju prekretnicu ka drugoj fazi sporazuma. „Strane su obratile pažnju na korake koje je Kina preduzela u sprovođenju strukturnih promena predviđenih sporazumom, a koja će obezbediti veću zaštitu prava intelektualne svojine, ukloniti prepreke američkim komapnijama u oblasti finansijskih usluga i poljoprivrede i eliminisati prisilni transfer tehnologija“, stoji u izjavi američkih pregovarača.

Peking je naveo da je njegov glavni pregovarač, potpredsednik Vlade, Liu He u telefonskom razgovoru sa američkim kolegama razmotrio makroekonomsku politiku sa SAD, kao i da su obe strane posvećene postizanju napretka u prvoj fazi svog trgovinskog sporazuma, prenosi South China Morning Post.

„Obe strane imale su konstruktivan dijalog u vezi sa jačanjem koordinacije makroekonomskih politika i primenom prve faze trgovinskog sporazuma“, navedeno je u saopštenju kineske vlade.

SAD i Kina postigle su u januaru dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma u cilju razrešenja spornih trgovinskih pitanja koja su pre dve godine izazvala „trgovinski rat“ između dve najjače ekonomije sveta. Međutim, pandemija korona virusa usporila je globalnu ekonomiju i otežala ispunjenje dogovora između dve zemlje.

Prva faza trgovinskog sporazuma Vašingtona i Pekinga okončana je uz određene olakšice i zadržavanje poreza od 25 odsto na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti 250 milijardi dolara. U zamenu za olakšice Kina se obavezala da će tokom dve godine kupiti za 200 milijardi dolara više američke robe i usluga, nego 2017. godine, što uključuje 40 milijardi dolara za američke poljoprivredne proizvode.   

Razgovori su došli neočekivano, jer je američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) rekao prošle nedelje da je prekinuo trgovinske pregovore sa Kinom, kao i da je postupanje Pekinga u vezi sa korona virusom „nezamislivo“. „Otkazao sam razgovore sa Kinom. Trenutno ne želim da razgovaram sa Kinom. Ono što je Kina uradila svetu je nezamislivo“, rekao je Tramp prošlog utorka u Arizoni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...