LONDON NAJAVIO PROMENE ZAKONA O BREXITU Velika Britanija da poštuje obaveze, upozorava Brisel

EUSvetVesti

7.9.2020 13:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

LONDON NAJAVIO PROMENE ZAKONA O BREXITU Velika Britanija da poštuje obaveze, upozorava Brisel LONDON NAJAVIO PROMENE ZAKONA O BREXITU Velika Britanija da poštuje obaveze, upozorava Brisel
Britanska Vlada planira da predloži novi zakon koji bi izmenio ključne delove sporazuma o izlasku iz Evropske unije. Taj potez bi mogao da promeni... LONDON NAJAVIO PROMENE ZAKONA O BREXITU Velika Britanija da poštuje obaveze, upozorava Brisel

Britanska Vlada planira da predloži novi zakon koji bi izmenio ključne delove sporazuma o izlasku iz Evropske unije. Taj potez bi mogao da promeni prirodu novih carinskih aranžmana Severne Irske i spreči granične kontrole sa Republikom Irskom.

Vlada u Londonu navela je da je to preventivni plan za eventualnu propast trgovinskih pregovora sa Briselom, prenosi BBC. Glavni pregovarač EU Mišel Barnije (Michel Barnier) optužio je Veliku Britaniju da želi „najbolje od oba sveta“ u trgovini.

Iako je Velika Britanija formalno napustila EU u januaru, nastavila je da sledi pravila za prelazni period u dogovoru sa Briselom, koji traje do decembra, dok pregovori o dugoročnom trgovinskom sporazumu još traju.
Osma runda razgovora počinje u utorak kako bi se osigurao sporazum koji će kompanijama u EU i Velikoj Britaniji biti omogućena trgovina bez poreza i carinskih provera.

Uoči sastanka Financial Times izvestio je da će predlog zakona o unutrašnjem tržištu „eliminisati“ pravnu snagu Sporazuma o povlačenju, sklopljenog pre manje od godinu dana, koji uključuje državnu pomoć za poslovanje carine u Severnoj Irskoj.

Kao deo uslova Severnoirskog protokola, očekuje se da će region nastaviti da poštuje neka pravila EU posle završetka prelaznog perioda, kako bi se osiguralo da granice ne budu tvrde.

Foto: Tanjug/AP


Ukoliko dogovor o Brexitu ne bude postignut do 15. oktobra, obe strane bi trebalo da „nastave dalje“, a britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) nagovestio je da bi izlazak njegove zemlje iz EU bez sporazuma i dalje bio „dobar ishod“.

Velika Britanija mora da poštuje svoj sporazum o povlačenju iz EU ukoliko želi da ima dogovor o budućim odnosima sa Unijom navela je tim povodom predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

„Verujem da će britanska vlada sprovesti sporazum o povlačenju, obavezu datu po međunarodnom pravu i preduslov za svako buduće partnerstvo“, napisala je ona. Kako je dodala, protokol o Irskoj i Severnoj Irskoj je ključan za očuvanje mira i stabilnosti, kao i integritet slobodnog tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...