NAGOVEŠTAJ NASTAVKA TRGOVINSKIH PREGOVORA Peking i Vašington na konferencijskoj vezi

SvetVesti

8.5.2020 14:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

NAGOVEŠTAJ NASTAVKA TRGOVINSKIH PREGOVORA Peking i Vašington na konferencijskoj vezi NAGOVEŠTAJ NASTAVKA TRGOVINSKIH PREGOVORA Peking i Vašington na konferencijskoj vezi
Trgovinski pregovori između SAD i Kine uskoro bi mogli da budu nastavljeni, uprkos sve oštrijoj retorici i međusobnim optužbama za poreklo pandemije korona virusa.... NAGOVEŠTAJ NASTAVKA TRGOVINSKIH PREGOVORA Peking i Vašington na konferencijskoj vezi

Trgovinski pregovori između SAD i Kine uskoro bi mogli da budu nastavljeni, uprkos sve oštrijoj retorici i međusobnim optužbama za poreklo pandemije korona virusa. Glavni pregovarači Vašingtona i Pekinga razgovarali su telefonom i najavili podršku implementaciji „prve faze“ sporazuma. Pre toga, nagoveštaj za nastavak pregovora otvaranjem njihove „druge faze“ došao je od američkog državnom sekretara Majka Pompea (Mike Pompeo) koji je ostavio otvorena vrata za dalje razgovore.

„Ako žele (Kinezi) da se uključe u svet, ako žele zaštitu imovinskih prava, ako žele recipročnu i fer trgovinu, ako su za to zainteresovani, kao što tvrde, onda mislim da postoji put napred u tome“, izjavio je Pompeo, u intervjuu za „CNBC“. On je potom upozorio da će u slučaju da „odaberu drugačiji put“ i ako nastave da deluju na način kao proteklih 25 godina, da će im „predsednik (Donald) Tramp reći ne“. „Ne, to ne funkcioniše za američki narod i za američkog radnika, i mi ćemo onda krenuti drugim putem“, rekao je Pompeo.

SAD i Kina postigle su u januaru dogovor o takozvanoj prvoj fazi trgovinskog sporazuma u cilju razrešenja spornih trgovinskih pitanja koja su pre dve godine izazvala „trgovinski rat“ između dve najjače ekonomije sveta. Međutim, pandemija korona virusa usporila je globalnu ekonomiju i otežala ispunjenje dogovora između dve zemlje. Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) zapretio je u ponedeljak da će raskinuti prvu fazu trgovinskog sporazuma ukoliko Kina ne bude ispunila obećanje da će kupiti američku robu i platiti usluge u vrednosti dodatnih 200 milijardi dolara.

Četiri dana kasnije kineski vicepremijer Liu He, američki ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) i američki predstavnik za trgovinu, Robert Lajthajzer (Robert Lighthizer) ostvarili su prvi kontakt od januara kada je potpisan prvi sporazum. U telefonskom razgovoru oni su najavili primenu preve faze sporazuma i pojačanu saradnju u oblasti zdravlja.

U saopštenju Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika na čijem čelu je Lajthajzer, navedeno je da su se „obe strane složile da se postiže dobar napredak u stvaranju vladine infrastrukture za postizanje uspeha sporazuma“, kao da „uprkos trenutnoj globalnoj zdravstvenoj situaciji obe zemlje očekuju potpuno i blagovremeno ispunjenje obaveza iz sporazuma“. Takođe je navedeno da je sastanak održan putem konferencijskog poziva i da će kontakti biti nastavljeni.

Prva faza trgovinskog sporazuma Vašingtona i Pekinga okončana je uz određene olakšice i zadržavanje poreza od 25 odsto na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti 250 milijardi dolara. U zamenu za olakšice Kina se obavezala da će tokom dve godine kupiti za 200 milijardi dolara više američke robe i usluga, nego 2017. godine, što uključuje 40 milijardi dolara za američke poljoprivredne proizvode.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...