NE STIŠAVA SE BURA OKO SEVERNOG TOKA 2 Umesto sankcija, Berlin nudi SAD investiciju od 1,2 milijarde dolara

SvetVesti

17.9.2020 11:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

NE STIŠAVA SE BURA OKO SEVERNOG TOKA 2 Umesto sankcija, Berlin nudi SAD investiciju od 1,2 milijarde dolara NE STIŠAVA SE BURA OKO SEVERNOG TOKA 2 Umesto sankcija, Berlin nudi SAD investiciju od 1,2 milijarde dolara
Berlin je ponudio da uloži 1,2 milijarde dolara u izgradnju dva terminala za tečni prirodni gas, u pokušaju da odvrati SAD od uvođenja sankcija... NE STIŠAVA SE BURA OKO SEVERNOG TOKA 2 Umesto sankcija, Berlin nudi SAD investiciju od 1,2 milijarde dolara

Berlin je ponudio da uloži 1,2 milijarde dolara u izgradnju dva terminala za tečni prirodni gas, u pokušaju da odvrati SAD od uvođenja sankcija zbog gasovoda Severni tok 2, kojim bi se direktno dopremao gas iz Rusije u Nemačku, tvrdi nemački Zeit.

List navodi da je ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) to predložio u pismu datiranom 7. avgusta, pre nego što je Vašington uveo sankcije kompanijama uključenim u izgradnju gasovoda pri dnu Baltičkog mora, zbog kojih je gradnja de facto stala, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Portparol nemačkog ministarstva finansija rekao je da ne može da komentariše svaki medijski izveštaj. SAD i neke evropske zemlje žestoko se protive izgradnji ovog gasovoda, tvrdeći da će on povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa i lišiti tranzitnih taksi zemlje kao što su Poljska i Ukrajina.

U pismu američkom ministru finansija Stivenu Mnučinu (Steven Mnuchin) u koje je Zeit imao uvid, Šolc je obećao da će obezbediti do milijardu evra (1,2 milijarde dolara) javnog novca za izgradnju LNG terminala ako Vašington odustane od uvođenja sankcije kompanijama.

Trebalo bi da LNG terminali budu izgrađeni na dve lokacije na baltičkoj obali. „Zauzvrat, SAD će dozvoliti da se izgradnja i rad Severnog toka 2 obavljaju nesmetano i neće primeniti svoj pravni okvir za sankcije“, navedeno je u pismu, dodaje nemački list.

Šolc je ovaj predlog izneo pre navodnog prošlomesečnog trovanja kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, koji se sada oporavlja u berlinskoj bolnici. Taj slučaj je pokrenuo brojne zahteve, uključujući i među konzervativcima kancelarke Angele Merkel, da Nemačka odustane od ovog velikog energetskog projekta.

Foto: Tanjug/AP

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 milijardi evra učestvovati u finansiranju projekta.

Izgradnja preostalih oko 160 km uz obalu Danske od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je zimus kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila ST2, povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...