NEMAČKI UNIPER NAJAVIO OBUSTAVU PROJEKTA Američke sankcije zaustavljaju Severni tok 2?

EUSvetVesti

11.8.2020 13:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEMAČKI UNIPER NAJAVIO OBUSTAVU PROJEKTA Američke sankcije zaustavljaju Severni tok 2? NEMAČKI UNIPER NAJAVIO OBUSTAVU PROJEKTA Američke sankcije zaustavljaju Severni tok 2?
Stroge američke sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 (ST2) povećavaju verovatnoću da će projekat biti odložen ili čak napušten, navedeno je u izveštaju nemačke... NEMAČKI UNIPER NAJAVIO OBUSTAVU PROJEKTA Američke sankcije zaustavljaju Severni tok 2?

Stroge američke sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 (ST2) povećavaju verovatnoću da će projekat biti odložen ili čak napušten, navedeno je u izveštaju nemačke kompanije „Uniper“, jednog od finansijskih partnera „Gazproma“ u izgradnji objekta.

„Kako SAD pojačavaju svoje napore na primeni ciljanih sankcija protiv projekta ST2, verovatnoća odlaganja ili čak prekida izgradnje gasovoda sve je veća“, navedeno je u izveštaju, prenose ruski mediji, pozivajući se na TASS.

Nemačka kompanija nije isključila mogućnost da će otpisati kredit koji je dala „Gazpromu“, odnosno krovnoj organizaciji „Nord Stream 2 AG“, prenele su Ria Novosti. Uniper je nastupio kao kreditor projekta, ulažući oko 950 miliona evra. Ranije je objavljeno da kabinet nemačkih ministara održava kontakte sa kompanijama kojima SAD prete sankcijama zbog učešća u izgradnji gasovoda.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nadu da će Nemačka završiti projekat izgradnje ST2, bez obzira na američko protivljenje i pretnju sankcijama. Američki senatori uputili su zahtev rukovodstvu nemačke luke Murkan da prekinu radnje kojima podržavaju izgradnju ST2. Senatori su u dopisu naveli da je projekat ST2 „smrtna opasnost za energetsku bezbednost Evrope i američku nacionalnu bezbednost“.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je nakon razgovora sa nemačkim kolegom Hajkom Masom (Heiko Maas) da će projekat ST2 biti završen u bliskoj budućnosti. „Kompanije ST2, uključujući ruske učesnike, nemačke učesnike i druge, odlučni su da ovaj projekat treba da bude završen, i kako razumem, postoji razlog da verujemo da će to biti učinjeno u bliskoj budućnosti“, rekao je Lavrov u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Masom, prenosi Komersant.

Foto: Pixabay.com

Dan ranije nemački ministar spoljnih poslova razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompeo). Posle razgovora Mas je izjavio da je preneo američkom državnom sekretaru da je „iznenađen“ i „nezadovoljan“ zbog sankcija SAD, prenosi Deutsche Welle.

Istočni odbor nemačke privrede (OAOEV) nedavno je pozvao Berlin i Evropsku uniju da se ujedine protiv američkih sankcija i da zaštite nemačke i evropske kompanije. ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershell. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je zimus kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija. Američki Senat uključio je u julu dodatne sankcije protiv rusko-nemačkog projekta izgradnje gasovoda ST2 u nacrt budžeta nacionalne odbrane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...