NIŠTA OD DOGOVORA NA SAMITU G20 Oporezivanje tehnoloških kompanija još uvek tačka razdora

Hi-techSvetVesti

19.7.2020 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs

NIŠTA OD DOGOVORA NA SAMITU G20 Oporezivanje tehnoloških kompanija još uvek tačka razdora NIŠTA OD DOGOVORA NA SAMITU G20 Oporezivanje tehnoloških kompanija još uvek tačka razdora
Predstavnici vodećih ekonomija zemalja G20 založili su se 18. jula na samitu u Saudijskoj Arabiji za brže rešavanje velikih razmimoilaženja kada je u pitanju... NIŠTA OD DOGOVORA NA SAMITU G20 Oporezivanje tehnoloških kompanija još uvek tačka razdora

Predstavnici vodećih ekonomija zemalja G20 založili su se 18. jula na samitu u Saudijskoj Arabiji za brže rešavanje velikih razmimoilaženja kada je u pitanju oporezivanje velikih tehnoloških kompanija.

Virtuelni samit u Rijadu obeležila su i snažna neslaganja SAD sa Velikom Britanijom, Francuskom i drugim ključnim saveznicima o ovom pitanju, prenosi Tanjug navode agencije Rojters.

Britanija, Francuska i druge ključne članice G20 već su usvojile ili razmatraju mere oporezivanja lokalnih operatera kao način da države dobiju udeo od dobiti velikih tehnoloških kompanija.

Te države su na stanovištu da velike kompanije ubiraju ogromne prihode preko lokalnih tržišta, dok SAD i dalje ostaju pri stavu da porezi diskriminišu tehnološke gigante poput Gugla, Fejsbuka i Epla, navodi Rojters.

Ministri finansija zemalja G20 su na samitu priznali da je kriza izazvana pandemijom korona virusa usporila rad na globalnom planu kada je reč o oporezivanju tehnoloških giganata, ali su dodali i da očekuju da se pojave konkretni predlozi po tom pitanju pre sledećeg sastanka zakazanog za oktobar.

„Ostajemo posvećeni prevazilaženju razmimoilaženja i potvrđujemo posvećenost pronalaženju globalnog rešenja, zasnovanog na konsenzusu ove godine“, rekli su zvaničnici G20 posle samita.

Printscreen

Nemački ministar finansija Olaf Šolc istakao je posle sastanka da je „fer oporezivanje međunarodnih kompanija i velikih digitalnih grupa od urgentne važnosti, više nego ikada do sada“.

Njegov francuski kolega Brino Le Mer smatra da je postizanje sporazuma do kraja godine „neophodno“.

„Kriza izazvana pandemijom korona virusa pokazala je da su ovi digitalni giganti iz nje izvukli velike beneficije. Oni moraju da plate svoja poreska dugovanja na fer način“, rekao je francuski ministar.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...