OJAČALA POTRAŽNJA ZA NAFTOM U AZIJI Cene u porastu, uprkos širenju epidemije u Evropi i SAD

SvetVesti

16.11.2020 14:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

OJAČALA POTRAŽNJA ZA NAFTOM U AZIJI Cene u porastu, uprkos širenju epidemije u Evropi i SAD OJAČALA POTRAŽNJA ZA NAFTOM U AZIJI Cene u porastu, uprkos širenju epidemije u Evropi i SAD
Porastom potražnje za naftom u Kini i najavom nove američke administracije da će se ograničiti samo na lokalna zatvaranja u borbi protiv širenja epidemije... OJAČALA POTRAŽNJA ZA NAFTOM U AZIJI Cene u porastu, uprkos širenju epidemije u Evropi i SAD

Porastom potražnje za naftom u Kini i najavom nove američke administracije da će se ograničiti samo na lokalna zatvaranja u borbi protiv širenja epidemije korona virusa, u ponedeljak je ponovo podstaknut rast cena sirove nafte. U ponedeljak 16. novembra do ranog popodneva (CET) cene nafte ponovo su porasle za više od 3,5 odsto.

Početak prošle nedelje obeležen je rastom cena sirove nafte za više od 10 odsto, pre nego što je krajem sedmice došlo do njenog smanjenja. Cene su najpre strelovito porasle zbog dobrih vesti o razvoju vakcine protiv Covid-19, a kasnije su ipak opale zbog povećanja njenih komercijalnih zaliha u SAD.

Prema ocenama stručnjaka tržište nafte sada crpi novu snagu iz snažnog oporavka potražnje u Aziji, u kojoj je upravo potpisan veliki trgovinski sporazum, koji je uključio 15 ržava sa 29 odsto učešća u svetskoj ekonomiji. Za to vreme Evropa i SAD se suočavaju sa padom potražnje zbog novih mera zatvaranja usled epidemije korona virusa.

Industrijska proizvodnja nafte
Foto: Pixabay.com

Prerada sirove nafte u Kini porasla je u oktobru na 14,14 miliona barela dnevno, čime je izjednačen rekord iz juna. Povećanje lične potrošnje i industrijske proizvodnje bilo je iznad očekivanja, a rafinerije su pojačale preradu nafte kako bi povećale zalihe nakon povećanja potražnje za gorivom, prenosi RigZone.

Potražnja za naftom povećana je i u Indiji. Tamo je u oktobru zabeležen rast potražnje za 2,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a ujedno to je bio prvi porast potražnje od februara. Budući da je reč o podacima za dve najmnogoljudnije zemlje u svetu, njihov uticaj na potražnju je globalan.

Uticaj pandemije na potražnju verovatno će biti u fokusu zasedanja OPEC+ u utorak. Iako će politika snabdevanja, odnosno ograničenje dnevne proizvodnje nafte biti na dnevnom redu sastanka OPEC+ kasnije ovog meseca, investitori će osluškivati da li ima nagoveštaja planiranom ublažavanju smanjenja proizvodnje od januara iduće godine.

Analitičari ocenjuju da će informacije iz OPEC+ ključno uticati na cene nafte tokom naredne dve nedelje, kao i nagoveštaj odluke nove američke administracije da odustane od zatvaranja na nacionalnom nivou. Naime, savetnici izabranog (prema projekcijama medija) američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) isključili su mogućnost potpunog zatvaranja SAD, već najavljuju da bi epidemiološke mere mogle biti primenjivane lokalno, prenosi Energy Voice.

Vest da je i kompanija Moderna na putu da izbaci na tržište vakcinu visoke efikasnosti takođe je doprinela značajnom rastu cena. Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se po ceni 41,63 dolara za barel. Cena severnomorske nafte Brent dostigla je vrednost 44,25 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...