PANDEMIJA RAZARA PRIVREDU DUBAIJA Prestanak rada najavljuje 70 odsto kompanija

BiznisSvetTurizam

22.5.2020 11:29 Autor: Marija Jovanović 1

PANDEMIJA RAZARA PRIVREDU DUBAIJA Prestanak rada najavljuje 70 odsto kompanija PANDEMIJA RAZARA PRIVREDU DUBAIJA Prestanak rada najavljuje 70 odsto kompanija
Zbog pandemije korona virusa 70 odsto kompanija u Dubaiju očekuje da će u narednih šest meseci prestati sa radom. Kako pokazuje istraživanje Privredne komore... PANDEMIJA RAZARA PRIVREDU DUBAIJA Prestanak rada najavljuje 70 odsto kompanija

Zbog pandemije korona virusa 70 odsto kompanija u Dubaiju očekuje da će u narednih šest meseci prestati sa radom. Kako pokazuje istraživanje Privredne komore Dubaija, 70 odsto firmi zatvoriće svoja vrata jer pandemija korona virusa i i globalne mere uništavaju potražnju.

Komora je anketirala 1.228 generalnih direktora u brojnim sektorima, u vreme najrigoroznijih mera u emiratima, između 16. i 22. aprila. Skoro tri četvrtine anketiranih bili su mala preduzeća sa manje od 20 zaposlenih.

Više od dve trećine ispitanika smatra da im preti umeren ili visok rizik od izlaska iz posla u narednih šest meseci. Od ukupnog broja anketiranih, njih 27 odsto očekuju da izgubi posao u narednih mesec dana, dok 43 odsto anketiranih očekuje da će iz posla izaći u roku od šest meseci, prenosi CNBC.  

Foto: Pixabay.com

Privreda Dubaija, koja je najnezavisnija od prihoda nafte u Persijskom zalivu, pretežno se oslanja na sektore ugostiteljstva, turizma, zabave, logistike, nekretnina i maloprodaje.

Hoteli i restorani u Dubaiju poznati su širom sveta, a skoro polovina njih, koje je komora obuhvatila u svom istraživanju, očekuje da će prestati sa radom već sledećeg meseca.

Oko 74 odsto putničkih i turističkih kompanija predviđa da će u to vreme zatvoriti svoja vrata, dok 30 odsto preduzeća u sektoru transporta, skladištenja i komunikacija očekuje istu sudbinu.

„Mere potpunog i delimičnog zatvaranja grada dovode do zastoja potražnje na ključnim tržištima. Dvostruki udarac obara ekonomske aktivnosti na nivoe koji nisu viđeni ni tokom finansijske krize“, navodi Privredna komora u svom izveštaju pod nazivom  „Uticaj Covid-19 na poslovnu zajednicu u Dubaiju“.

  • zore

    26.5.2020 #1 Author

    Videcemo koliko i kako ce se snaci.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...