PLEMENITI METALI VREDNIJI NEGO IKAD Zlato dostiglo rekordnu cenu

IzdvajamoSvetVesti

7.8.2020 09:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

PLEMENITI METALI VREDNIJI NEGO IKAD Zlato dostiglo rekordnu cenu PLEMENITI METALI VREDNIJI NEGO IKAD Zlato dostiglo rekordnu cenu
Cena zlata nastavila je rast dostigavši u četvrtak rekordno visoku vrednost 2.069 za uncu (31,1 gram) nakon poskupljenja 1,0 odsto za američke fjučerse. Cena... PLEMENITI METALI VREDNIJI NEGO IKAD Zlato dostiglo rekordnu cenu

Cena zlata nastavila je rast dostigavši u četvrtak rekordno visoku vrednost 2.069 za uncu (31,1 gram) nakon poskupljenja 1,0 odsto za američke fjučerse. Cena je u petak ujutro (CET) pala na 2.063 dolara za uncu, ili za 0,43 odsto.

Zlato beleži dobitke uprkos blagom jačanju dolara, koji je profitirao od neznatnog slabljenja raspoloženja prema riziku, jer su investitori čekali podatke o situaciji na američkom tržištu rada kao jednom od repernih faktora u pogledu stanja najveće svetske ekonomije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Cena zlata porasla je ove godine za više od 35 odsto, jer se zlato smatra imovinom koja će sačuvati svoju vrednost, dok će pandemija i štampanje novca centralnih banaka erodirati vrednost druge imovine. Mada izgledi za zlato u osnovi ostaju pozitivni, analitičari ipak procenjuju da je sve verovatnija određena korekcija cene.

Kada je reč o drugim plemenitim metalima, srebro je poskupelo za 4,0 odsto na 28,11 dolara po unci, zabeleživši u jednom trenutku čak 28,18 dolara, što je najviši nivo u poslednjih više od sedam godina. Platina je takođe poskupela za 1,7 procenata, na 983,27 dolara za uncu, a paladijum je ojačao za 0,9 posto, na 2.201,69 dolara po unci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...