PODELJEN I SIROMAŠAN SVET NAKON PANDEMIJE Džefri Saks najavio duboku ekonomsku krizu i moguće konflikte

IntervjuSvetU fokusu

21.5.2020 15:43 Autor: Julijana Vincan 0

PODELJEN I SIROMAŠAN SVET NAKON PANDEMIJE Džefri Saks najavio duboku ekonomsku krizu i moguće konflikte PODELJEN I SIROMAŠAN SVET NAKON PANDEMIJE Džefri Saks najavio duboku ekonomsku krizu i moguće konflikte
Iza pandemije korona virusa ostaće duboko uzdrman, podeljen i siromašan svet, izjavio je Džefri Saks (Jeffrey Sachs), poznati svetski ekonomista, profesor Univeziteta Kolumbija i... PODELJEN I SIROMAŠAN SVET NAKON PANDEMIJE Džefri Saks najavio duboku ekonomsku krizu i moguće konflikte

Iza pandemije korona virusa ostaće duboko uzdrman, podeljen i siromašan svet, izjavio je Džefri Saks (Jeffrey Sachs), poznati svetski ekonomista, profesor Univeziteta Kolumbija i savetnik poslednjeg jugoslovenskog premijera Ante Markovića.

Pandemija nas ostavlja i sa pitanjem da li idemo ka novom hladnom ratu, što bi bilo opasno i glupo. Dakle, da li će to biti svet u kom će se demagozi boriti za moć i u kome će određivati ishod, ili svet u kom prevagu odnose istina i ljudske potrebe. Oba (sveta) su moguća“, rekao je Saks za „Radio slobodna Evropa“ (RSE).

On je naveo da će neki regioni biti u stanju da se oporave i relativno normalizuju ekonomski život, ali će se suočiti sa ozbiljnim teškoćama ukoliko u dogledno vreme ne bude pronađena vakcina, a Saks ne misli da će se to uskoro desiti. On je ocenio i da zemlje koje su uspele da obuzdaju virus u Istočnoj Aziji i na Pacifiku, kao što su Australija, Novi Zeland, Kina, Japan, Južna Koreja, Tajvan i Vijetnam mogu da započnu ekonomski oporavak.

„Nadam se i da će zemlje Centralne i Istočne Evrope uspeti da zadrže virus pod kontrolom što će im omogućiti makar delimično obnavljanje ekonomskih aktivnosti. Međutim, u pojedinim sredinama virus će nastaviti da cirkuliše, pre svega u SAD, Brazilu, Meksiku, verovatno u znatnom delu Afrike i Pakistanu, moguće je i u Indiji, što bi bilo pogubno“, rekao je poznati ekonomista i dodao da je zbog toga pesimista.

Saks ne smatra da će mere poput štampanja novca pomoći u obnavljanju radnih mesta. „Takođe, sektor maloprodaje je uzdrman, zatim građevinarstvo, automobilska i avioindustrija, putovanja su skoro obustavljena. Stoga nam predstoji veoma ozbiljna ekonomska kriza“, kazao je Saks.

Istakao je da će pandemija ubrzati nešto od promena u globalizaciji, koje su se prethodnih godina mogle videti, dodajući da je korekcija pojedinih aspekata dosadašnje globalizacije u redu. „Međutim, treba da se setimo perioda posle Prvog svetskog rata, kada je prekidanje globalnog lanca snabdevanja (decoupling) dovelo do sloma međunarodne trgovine. Nakon toga se pojavio fašizam i izbio je Drugi svetski rat“, upozorio je Saks.

Ocenio je da ideja o postojanju sveta bez globalizacije, bez razumevanja funkcionisanja svetske ekonomije, vodi ka globalnom konfliktu. „Ako me pitate da li se tako nešto može dogoditi, apsolutno da – može“, naglasio je Saks.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...