PODRŠKA EKONOMIJI OD 18 MILIJARDI DOLARA Hongkong povećao paket pomoći usled pandemije

SvetVesti

8.4.2020 15:52 Autor: Julijana Vincan 0

PODRŠKA EKONOMIJI OD 18 MILIJARDI DOLARA Hongkong povećao paket pomoći usled pandemije PODRŠKA EKONOMIJI OD 18 MILIJARDI DOLARA Hongkong povećao paket pomoći usled pandemije
Specijalna administrativna oblast Narodne Republike Kine, Hongkong, odredila je dodatni paket pomoći u iznosu od 137,5 milijardi hongkonških dolara (17,6 milijardi američkih dolara) za... PODRŠKA EKONOMIJI OD 18 MILIJARDI DOLARA Hongkong povećao paket pomoći usled pandemije

Specijalna administrativna oblast Narodne Republike Kine, Hongkong, odredila je dodatni paket pomoći u iznosu od 137,5 milijardi hongkonških dolara (17,6 milijardi američkih dolara) za podršku lokalnoj ekonomiji pogođenoj izbijanjem korona virusa.

„Ovo je neviđeni izazov za koji je potreban do sada neviđeni odgovor Vlade“, izjavila je u sredu izvršna direktorica Keri Lem (Carrie Lam). Mere uključuju isplaćivanje plata u iznosu od 10 milijardi dolara, kako bi se sprečilo otpuštanje.

Poslodavci mogu podneti zahtev za subvenciju od 50 odsto za svakog zaposlenog, uz gornju granicu od oko 1.160 dolara na šest meseci. Vlada je obećala skoro tri milijarde dolara za postojeći fond protiv epidemije, koji je već napunjen sa blizu četri milijarde dolara za pružanje podrške određenim industrijama.

Lem je dodala da će se od kompanija koje otpuštaju svoje zaposlene tražiti da vrate subvencije ili čak da budu kažnjene. Gradsko železničko preduzeće MTR, koji je u većinskom vlasništvu Vlade, od jula će obezbediti 20 odsto popusta na cene karata, a Vlada će preuzeti polovinu troškova.

Ostale politike uključuju garancije za korporativne zajmove, proširenje zapošljavanja državnih službenika, poreske olakšice, smanjenje zakupa na državnim zemljištima i druga odricanja od naknada. Ključnim vladinim zvaničnicima će biti smanjene plate za 10 odsto tokom 12 meseci, nakon nedavnog negodovanja što je Lem povećala plate za 2 odsto.

Hongkong je izdvojila više od oko 38 milijardi dolara za jačanje ekonomije u poslednjim mesecima. Paul Čen, finansijski sekretar, rekao je da će se deficit za tekuću fiskalnu godinu povećati na 9,5 odsto bruto društvenog proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...