POMOĆ SVETSKE BANKE EVROPI I CENTRALNOJ AZIJI Oko 1,4 milijarde dolara za ublažavanje posledica pandemije

BankeNovacSvet

4.5.2020 11:27 Autor: Ljiljana Begović 0

POMOĆ SVETSKE BANKE EVROPI I CENTRALNOJ AZIJI Oko 1,4 milijarde dolara za ublažavanje posledica pandemije POMOĆ SVETSKE BANKE EVROPI I CENTRALNOJ AZIJI Oko 1,4 milijarde dolara za ublažavanje posledica pandemije
Svetska banka je do sada opredelila više od 1,4 milijarde dolara kao pomoć zemljama Evrope i centralne Azije za ublažavanje posledica pandemije Covid-19. Od... POMOĆ SVETSKE BANKE EVROPI I CENTRALNOJ AZIJI Oko 1,4 milijarde dolara za ublažavanje posledica pandemije

Svetska banka je do sada opredelila više od 1,4 milijarde dolara kao pomoć zemljama Evrope i centralne Azije za ublažavanje posledica pandemije Covid-19. Od 2. aprila, odobreni su novi projekti hitnog reagovanja u vrednosti od 490 miliona dolara, navode iz te banke.

Pored toga, još 925 miliona dolara preraspodeliće se, iskoristiti ili obezbediti iz postojećih projekata i zajmova, uključujući i dodatno finansiranje, kako bi se tim zemljama pomoglo u borbi protiv pandemije.

Ta sredstva će se koristiti za nabavku medicinske opreme, uključujući komplete za testiranje, maske za kiseonik i respiratore, izgradnju kapaciteta zdravstvenih sistema, u šta spada i obuka zdravstvenih radnika, kao i za podršku socijalnoj zaštiti najranjivijih grupa na koje je uticala pandemija, prenosi Tanjug.

Foto:.worldbank.org

U saopštenju se navodi  i da će tokom narednih 15 meseci, Svetska banka pružati finansijsku podršku u iznosu do 160 milijardi dolara da bi zemljama Evrope i centralne Azije pomogli da zaštite siromašne i osetljive građane, podrže privredu i pospeše ekonomski oporavak, uključujući i 50 milijardi dolara sredstava Međunarodnog udruženja za razvoj (IDA) u vidu bespovratne pomoći ili zajmova pod veoma povoljnim uslovima.

Nova potpredsednica Svetske banke za Evropu i centralu Aziju Ana Bjerde (Anna Bjerde), koja je imenovana 1. maja, blisko će sarađivati sa vladama država radi ublažavanja ekonomskih posledica pandemije. Na tom položaju Bjerde će rukovoditi strateškim, analitičkim, operativnim i edukativnim aktivnostima Svetske banke u ovom regionu.

Foto:worldbank.org

„Kao potpredsednica za Evropu i centralnu Aziju veoma ću blisko sarađivati sa vladama država korisnica podrške kako bih im pomogla da ostvare dobre razvojne rezultate, ali sada nam je prvi cilj otklanjanje zdravstvenih i ekonomskih posledica pandemije Covid-19“, rekla je Bjerde.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...