POSLE TRODNEVNOG USPONA PREKINUTA OPTIMISTIČNA OČEKIVANJA Cene nafte ponovo u realnim okvirima

SvetVesti

13.11.2020 15:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

POSLE TRODNEVNOG USPONA PREKINUTA OPTIMISTIČNA OČEKIVANJA Cene nafte ponovo u realnim okvirima POSLE TRODNEVNOG USPONA PREKINUTA OPTIMISTIČNA OČEKIVANJA Cene nafte ponovo u realnim okvirima
Posle strelovitog uspona cena sirove nafte zbog vesti o uspešnom razvoju vakcine protiv Covid-19 i kontinuiranog rasta tokom nedelje, u petak je došlo do... POSLE TRODNEVNOG USPONA PREKINUTA OPTIMISTIČNA OČEKIVANJA Cene nafte ponovo u realnim okvirima

Posle strelovitog uspona cena sirove nafte zbog vesti o uspešnom razvoju vakcine protiv Covid-19 i kontinuiranog rasta tokom nedelje, u petak je došlo do spuštanja njihovih vrednosti za oko 1,5 odsto. Od ponedeljka do srede cene su porasle za čak 29 odsto.

Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) u petak posle podne (CET) trgovalo se po ceni 40,37 dolara za barel, a severnomorskom naftom Brent po ceni 42,89 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Optimizam zbog vakcine kompanija Pfizer i BioNTech nije mogao dugo da održi cene nafte na visokim vrednostima, jer ipak nije došlo do jačanja potražnje, nego samo do pojačanih nadanja da će se potražnja povećati.

Foto: Pixabay.com

Realnost je ipak da pomenuta vakcina još nije prošla neophodne provere, niti je dobila upotrebnu dozvolu nadležnih agencija, tako da još mesecima neće biti masovno dostupna, prenosi Oil Price. Budući da je tako, početni entuzijazam investitora brzo je splasnuo i stvari su se vratile u realne okvire svakodnevice.

Istovremeno, došlo je do povećanja zaliha sirove nafte u SAD. Prema redovnom izveštaju američke Uprave za energetske informacije (EIA), komercijalne zalihe sirove nafte u SAD povećane su za 4,3 miliona barela u nedelji koja je završena 6. novembra. Sa ukupno 488,7 miliona barela zalihe sirove nafte u SAD, ne računajući strateške rezerve, količina zaliha povećana je za oko šest odsto u odnosu na petogodišnji prosek za ovo doba godine.

Konačno, analitičari predviđaju da će cene nafte ostati pod pritiskom tokom naredne nedelje zbog očekivanog širenja zaraze korona virusa u Americi i Evropi, prenosi Investing. Samo tokom prethodnih 24 sata u SAD je registrovano više od 150.000 novih slučajeva zaraze, dok je ukupan broj zaraženih nešto manji od 11 miliona.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Prognoze stručnjaka govore da značajnog rasta potražnje za naftom neće biti dok ne bude oživeo avionski saobraćaj, a to se uz optimalan razvoj i upotrebu vakcine ne očekuje pre druge polovine 2021. godine.

Prema najnovijem izveštaju OPEC trenutna dnevna potražnja za naftom smanjena je za dodatnih 300.000 barela dnevno. Ukupna potražnja sirove nafte manja je za 9,8 miliona barela dnevno nego prošle godine, odnosno iznosi malo više od 90 miliona barela dnevno. Očekuje se da 2021. dnevna potražnja poraste na 96,3 miliona barela.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...