Samit lidera razvijenih zemalja u Italiji

Pregovarači G7 postigli dogovor o kreditiranju Ukrajine ruskom imovinom

Svet

13.6.2024 15:04 Autor: Vladimir Jokanović 4

Pregovarači G7 postigli dogovor o kreditiranju Ukrajine ruskom imovinom Pregovarači G7 postigli dogovor o kreditiranju Ukrajine ruskom imovinom
Pregovarači G7 postigli su dogovor da koriste profite od zamrznutih ruskih državnih sredstava kako bi pomogli Ukrajini u nastojanju da ojačaju podršku Kijevu koji... Pregovarači G7 postigli dogovor o kreditiranju Ukrajine ruskom imovinom

Pregovarači G7 postigli su dogovor da koriste profite od zamrznutih ruskih državnih sredstava kako bi pomogli Ukrajini u nastojanju da ojačaju podršku Kijevu koji se suočava sa nizom domaćih političkih poteškoća.

Dogovor o šemi prema kojoj će članovi G7 obezbediti „oko 50 milijardi dolara“ Ukrajini, od budućih prihoda od ruskih sredstava je postignut, prenosi Financial Times pozivajući se na izvore uključene u pregovore. Finansijska pomoć će biti centralna tačka tekućeg godišnjeg samita G7 u Italiji.

Detalji o dizajnu šeme, uključujući to ko će snositi konačni rizik od zajma Ukrajini i kako će novac biti raspoređen, nisu navedeni u dogovorenoj izjavi.

„Dogovoreno je. Na nivou diplomata, dogovor je postignut i ne očekujem da će bilo koji lider blokirati to. Postoji privremeni dogovor, ali, naravno, potrebno je formalno odobrenje lidera G7“, rekao je jedan od zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.

„U cilju podrške trenutnim i budućim potrebama Ukrajine u suočavanju sa produženom odbranom od Rusije, G7 će pokrenuti ‘izuzetne ubrzane prihode (ERA) zajma za Ukrajinu’ kako bi do kraja godine obezbedili otprilike 50 milijardi dolara dodatnog finansiranja Ukrajini“, navodi se u dogovorenoj izjavi.

Finansiranje će biti raspoređeno „kroz više kanala koji će sredstva usmeriti ka vojnim, budžetskim i potrebama za rekonstrukcijom Ukrajine“, navedeno je u izjavi, u kojoj se dodaje da će ruska sredstva ostati zamrznuta sve dok Rusija ne okonča svoj rat protiv Ukrajine i ne nadoknadi štetu koju je prouzrokovala.

„Veoma sam uveren da bi sporazum mogao biti postignut u narednim satima,“ rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) novinarima na marginama samita. Očekuje se da dogovor bude objavljen kasnije u četvrtak kada se predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pridruži liderima G7 na samitu.

  • MARA

    13.6.2024 #1 Author

    Dobro je da ima sredstava za pomoc

    Odgovori

    • Lik Orijent

      14.6.2024 #2 Author

      Maro, Maro, nekada se uzimanje tuđe stvari bez dozvole vlasnika zvalo krađa. Mislite o tome

      Odgovori

    • Dragan

      15.6.2024 #4 Author

      Ovo nije dobro, Rusi ce da urade isto sa zamrznutim sredstvima zapadnih zemalja.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.