PREMA ANKETAMA TOPI SE BAJDENOVA PREDNOST NAD TRAMPOM Razlika u 15 ključnih država samo jedan odsto

SvetVesti

18.8.2020 15:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREMA ANKETAMA TOPI SE BAJDENOVA PREDNOST NAD TRAMPOM Razlika u 15 ključnih država samo jedan odsto PREMA ANKETAMA TOPI SE BAJDENOVA PREDNOST NAD TRAMPOM Razlika u 15 ključnih država samo jedan odsto
Prednost demokratskog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden) u odnosu na američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) značajno je smanjena u predizbornim anketama u odnosu... PREMA ANKETAMA TOPI SE BAJDENOVA PREDNOST NAD TRAMPOM Razlika u 15 ključnih država samo jedan odsto

Prednost demokratskog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden) u odnosu na američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) značajno je smanjena u predizbornim anketama u odnosu na jun.

Prema najnovijoj anketi koju je objavio CNN oko 50 odsto glasača podržava Bajdena i demokratsku kandidatkinju za potpredsedničku funkciju Kamalu Haris (Kamala Harris), dok se oko 46 odsto ispitanih izjasnilo u korist Trampa i američkog potpredsednika Majka Pensa (Mike Pence).

U 15 ključnih država, čiji glasovi bi prema prognozama trebalo da odluče pobednika izbora 3. novembra, Bajden ima 49 odsto podrške, a Tramp 48 odsto. Na izborima 2016. godine Tramp je pobedio u 10, a Hilari Klinton (Hillary Clinton) u pet ključnih država.

Foto: Tanjug/AP

Među muškim glasačima starosti od 35 do 64 godine, Tramp uživa podršku 56 odsto anketiranih, a Bajden 40 odsto. Kada je reč o takozvanim nezavisnim glasačima, odnosno onima koji nisu tradicionalno opredeljeni za republikanske ili demokratske kandidate, podrška Bajdenu pala je od juna sa 52 na 46 odsto, dok je Trampa u junu podržavalo 41, a sada 45 odsto ispitanih.

Procenat republikanaca i onih koji se izjašnjavaju kao nezavisni, a naginju ka republikancima, a koji su naveli da će podržati Bajdena sada je četiri odsto, a u junu ih je bilo osam odsto. Imenovanje Kamale Haris za potpredsedničkog kandidata odobrava 41 odsto ispitanih, dok 38 ne podržava njenu kandidaturu.

Istraživanja javnog mnenja pokazuju da Trampovi i Bajdenovi glasači imaju različita očekivanja od predsednika. Ipak, 40 odsto svih ispitanih smatra da su ekonomija, epidemija korona virusa, zdravstvena nega, politika prema oružju i rasni odnosi prioritetna pitanja. Među Bajdenovim pristalicama 70 odsto smatra da je korona virus ključno pitanje, dok isto misli svega 24 odsto Trampovih glasača.

S druge strane, 57 odsto Trampovih pristalica smatra ekonomiju ključnim faktorom predsedničkog delovanja, a to isto misli 37 odsto onih koji su za Bajdena. Ukupno 49 odsto ispitanih veruje da Bajden ima jasniji plan za rešavanje problema u SAD, a njih 43 odsto više veruje u Trampov plan.    

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...