RAST KINESKOG IZVOZA U APRILU Oko pola milijarde dolara od maski i zaštitnih odela

BiznisSvetVesti

7.5.2020 14:00 Autor: Vladimir Jokanović 3

RAST KINESKOG IZVOZA U APRILU Oko pola milijarde dolara od maski i zaštitnih odela RAST KINESKOG IZVOZA U APRILU Oko pola milijarde dolara od maski i zaštitnih odela
Kineski izvoz u aprilu porastao je za 3,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštila je u četvrtak Glavna carinska uprava. Kineski... RAST KINESKOG IZVOZA U APRILU Oko pola milijarde dolara od maski i zaštitnih odela

Kineski izvoz u aprilu porastao je za 3,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštila je u četvrtak Glavna carinska uprava. Kineski uvoz u aprilu opao je za 14,2 odsto u odnosu na prošlu godunu, a kineski trgovinski suficit u prvom mesecu drugog kvartala 2020. bio je 45,34 milijarde američkih dolara.

Kako prenosi CNBC, ovi podaci demantovali su prognoze ekonomista koji su u anketi agencije Reuters predvideli da će kineski izvoz u aprilu opasti za 15,7 odsto, da će uvoz pasti za 11,2 odsto, kao i da će trgovinski suficit iznositi 6,35 milijardi dolara.

Prema zvaničnim podacima, Kina je u martu ostvarila trgovinski suficit u iznosu 19,9 milijardi dolara, a aprilski trgovinski suficit bio je najviši od decembra prošle godine kada je iznosio oko 47 milijardi dolara. U martu je kineski izvoz opao za 6,6 odsto u odnosu na godinu dana ranije, dok je uvoz u istom mesecu bio za 0,9 odsto niži.

Kina je povećala u aprilu izvoz sanitetskog materijala za 141 milion dolara u prvih 10 dana meseca, a zatim za još 423 miliona do kraja aprila, navedeno je u analizi Glavne carinske uprave Kine. U martu i aprilu Kina je izvezla 27,8 milijardi zaštitnih maski za lice, kao i 130 miliona zaštitnih odela.                                          

Kineske fabrike isporučile su u aprilu zaostale narudžbine, budući da su se radnici postepeno vraćali na posao nakon zatvaranja pogona krajem januara, ali rast izvoza u maju verovatno neće biti održiv zbog blokade u većem delu sveta, usled pandemije korona virusa, navodi ekonomski analitičar Džulijen Evans Pričard (Julian Evans-Pritchard) iz londonske konsultantske kuće „Capital Economics“.

Prema njegovim rečima globalna potražnja za kineskim proizvodima verovatno će ostati smanjena u narednim mesecima. Bez obzira na to, kineska ekonomija nastavlja oporavak od krize izazvane pandemijom, pokretanjem domaćeg turizma i povećanjem potrošnje.

  • Marko

    7.5.2020 #1 Author

    Logični rasplet situacije.

    Odgovori

    • Zorica

      8.5.2020 #2 Author

      Opremili pola sveta maskama i zastitnim odelima,logicno

      Odgovori

    • Maja

      10.5.2020 #3 Author

      Kineska ekonomija je neunistiva…profitiraju iz svake situacije

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...