CENA ZLATA MOŽE DA DOSTIGNE I 4.000 DOLARA ZA UNCU Štampanje novca jača vrednost plemenitog metala, ocenjuju stručnjaci

IzdvajamoSvetVesti

11.8.2020 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 1

CENA ZLATA MOŽE DA DOSTIGNE I 4.000 DOLARA ZA UNCU Štampanje novca jača vrednost plemenitog metala, ocenjuju stručnjaci CENA ZLATA MOŽE DA DOSTIGNE I 4.000 DOLARA ZA UNCU Štampanje novca jača vrednost plemenitog metala, ocenjuju stručnjaci
Cena zlata mogla bi da poraste za 90 odsto i da dostigne 4.000 dolara za uncu (31,1 gram) u naredne tri godine zbog finansijskih... CENA ZLATA MOŽE DA DOSTIGNE I 4.000 DOLARA ZA UNCU Štampanje novca jača vrednost plemenitog metala, ocenjuju stručnjaci

Cena zlata mogla bi da poraste za 90 odsto i da dostigne 4.000 dolara za uncu (31,1 gram) u naredne tri godine zbog finansijskih stimulansa centralnih banaka, ocenio je glavni izvršni direktor investicione kompanije US Global Investors, Frenk Holms (Frank Holmes).

„Sasvim lako cena zlata može dostići 4.000 dolara“, rekao je Holms, prenosi Market Insiders, pozivajući se na CNBC. On je ocenio da porast podsticaja centralnih banaka izaziva rast cene zlata, dok prema njegovim rečima, ministri finansija G20 i centralne banke „zajedno rade kao kartel i štampaju hiljade milijardi dolara“.

Ekspanzivna monetarna politika podržava cenu zlata, jer teži smanjenju stopa zaduživanja. Od kraja jula cena zlata obara rekord za rekordom, što je delimično posledica pogoršanja geopolitičkih odnosa Kine i SAD, zbog čega su se investitori okrenuli sigurnijim načinima ulaganja.

Cena zlata prvi put je prošle nedelje porasla do 2.000 dolara za uncu, a njen rast u 2020. godini je premašio 30 odsto. Osim kinesko-američkih tenzija, očekivanje još jednog američkog paketa stimulativnih mera, takođe utiče na rast cene zlata.  

Jung-ju Ma, glavni investicioni strateg u kompaniji „BMO“ potvrdio je postojanje faktora za dalji rast cene zlata, ali upozorava da bi američki izbori i razvoj vakcine protiv korona virusa mogli da preokrenu taj trend. Neki analitičari prognoziraju da bi cena zlata mogla pasti na 1.600 dolara za uncu nakon izbora, ali i da bi mogla da nastavi rast ako pobedi Donald Tramp (Donald Trump).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...