REVIDIRAN PAD AMERIČKE EKONOMIJE U DRUGOM KVARTALU Umesto za 32,9 odsto BDP manji za 31,7 odsto

SvetVesti

28.8.2020 13:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

REVIDIRAN PAD AMERIČKE EKONOMIJE U DRUGOM KVARTALU Umesto za 32,9 odsto BDP manji za 31,7 odsto REVIDIRAN PAD AMERIČKE EKONOMIJE U DRUGOM KVARTALU Umesto za 32,9 odsto BDP manji za 31,7 odsto
Istorijski pad američkog BDP u drugom kvartalu 2020. godine procenjen je na 31,7 odsto na godišnjem nivou, saopštilo je Ministarstvo za trgovinu, koje je... REVIDIRAN PAD AMERIČKE EKONOMIJE U DRUGOM KVARTALU Umesto za 32,9 odsto BDP manji za 31,7 odsto

Istorijski pad američkog BDP u drugom kvartalu 2020. godine procenjen je na 31,7 odsto na godišnjem nivou, saopštilo je Ministarstvo za trgovinu, koje je revidiralo svoju raniju procenu iz jula o padu nacionalne ekonomije za 32,9 procenata u periodu april – jun.

Prethodni najgori kvartal prema padu BDP bio je 10 odsto, a registrovan je 1958. godine, prenosi portal Finance-Commerce. Mnoga preduzeća su zatvorena, a milioni radnika ostali su bez posla tokom drugog kvartala, zbog zatvaranja ekonomije usled širenja epidemije korona virusa.

Američka ekonomija zabeležila je pad za 5,0 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu tekuće godine. Mnoga preduzeća ponovo su otvorena u junu što je dovelo do vraćanja miliona Amerikanaca na posao, a ekonomisti procenjuju rast BDP za 20 odsto u trećem kvartalu.

Potpuni oporavak je ipak još daleko, upozoravaju stručnjaci, budući da epidemiološka kriza traje i dalje, a da je finansijska podrška vlasti prestala. Pored korona virusa i neuspeha u odobravanju dodatnih fiskalnih stimulansa, brz jesenji oporavak ekonomije ometaju velika neizvesnost u pogledu predstojećih predsedničkih izbora i rastuće trgovinske tenzije između SAD i Kine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...