RIBOLOV OTEŽAVA RAZGOVORE O BEGZITU Pred početak samita EU i Velike Britanije, Džonson zapretio evropskim liderima

EUSvetVesti

15.10.2020 16:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

RIBOLOV OTEŽAVA RAZGOVORE O BEGZITU Pred početak samita EU i Velike Britanije, Džonson zapretio evropskim liderima RIBOLOV OTEŽAVA RAZGOVORE O BEGZITU Pred početak samita EU i Velike Britanije, Džonson zapretio evropskim liderima
Britanski premijer Boris Džonson odlučiće o „narednim koracima“ u vezi sa trgovinskim pregovorima nakon samita Evropske unije i Velike Britanije, koji je zakazan za... RIBOLOV OTEŽAVA RAZGOVORE O BEGZITU Pred početak samita EU i Velike Britanije, Džonson zapretio evropskim liderima

Britanski premijer Boris Džonson odlučiće o „narednim koracima“ u vezi sa trgovinskim pregovorima nakon samita Evropske unije i Velike Britanije, koji je zakazan za četvrtak posle podne u Briselu.

Iz kabineta premijera saopštili su da je on izrazio „razočaranje“ napretkom nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (Ursula von der Leyen) koji je obavio u sredu, prenosi BBC.

Džonson je ranije ocenio da je samit sa liderima EU krajnji rok za dogovor o Brexitu. Fon der Lejen je navela da EU želi dogovor, „ali ne po svaku cenu“. Obe strane su pozvale jedna drugu na kompromis o ključnim pitanjima, uključujući dogovor o privrednom ribolovu i vladinim subvencijama.
Međutim, pregovori oko sporazuma o međusobnim trgovinskim odnosima nakon formalnog izlaska Velike Britanije iz EU u decembru, još nisu doneli rezultat.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da dogovor mora da obezbedi korist obema stranama. dok je prema navodima britanskog dnevnika Express Džonson dao evropskim liderima rok od 24 sata da se usaglase sa pitanjima u vezi ribolova ili će u protivnom napustiti samit bez dogovora.

Pravo ribolova u kanalu Lamanš veoma je važno za obe strane. Procenjuje se da oko 80 odsto francuskih brodova lovi u britanskim teritorijalnim vodama, dok Britanci najveći deo svog ulova prodaju na evropskom tržištu. Sporazum o ribolovu koji bi trebalo da definiše pravo međusobnog pristupa u tuđe teritorijalne vode bio je planiran za juli.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...