ŠEF KINESKE DIPLOMATIJE NA EVROPSKOJ TURNEJI Vang najavio sporazum sa EU o investiranju

EUSvetVesti

31.8.2020 12:20 Autor: Vladimir Jokanović 0

ŠEF KINESKE DIPLOMATIJE NA EVROPSKOJ TURNEJI Vang najavio sporazum sa EU o investiranju ŠEF KINESKE DIPLOMATIJE NA EVROPSKOJ TURNEJI Vang najavio sporazum sa EU o investiranju
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je u Parizu da bi sporazum Evropske unije i Kine o investiranju mogao da bude postignut do... ŠEF KINESKE DIPLOMATIJE NA EVROPSKOJ TURNEJI Vang najavio sporazum sa EU o investiranju

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je u Parizu da bi sporazum Evropske unije i Kine o investiranju mogao da bude postignut do kraja godine.  Vang je naveo da su Evropa i Kina u obavezi da rade na „stabilnijem svetu“, koji bi imao koristi od sporazuma koji se priprema već godinama.

„Imamo mogućnost da zaključimo jedan (sporazum) do kraja godine. Svako treba da napravi korak ka onom drugom“, rekao je šef kineske diplomatije na konferenciji koju je organizovao Francuski institut za međunarodne odnose, prenosi Euractiv.

Vang se nalazi u višednevnoj poseti evropskim prestonicama, prvoj od početka pandemije Covid-19, a kako ocenjuju mediji, cilj njegove posete je jačanje veza sa Evropom u jeku napetosti Pekinga i Vašingtona.

Kineski i evropski stručnjaci već sedam godina rade na sporazumu za zaštitu stranih investicija, jačanje poštovanja intelektualnih autorskih prava, ukidanje obaveza prenosa tehnologije i subvencija za kineska javna preduzeća.  

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula vod der Leyen) rekla je u junu da je rad na sporazumu postao „težak“ i ocenila da je potrebna veća ambicija Pekinga da bi se sporazum postigao do kraja godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...