SITUACIJA U EVROPI ZBOG KORONE SE POPRAVLJA, U OSTATKU SVETA SE POGORŠAVA Do avgusta bi u SAD od virusa moglo da umre skoro 150.000 ljudi

IzdvajamoSvetVesti

9.6.2020 11:10 Autor: Julijana Vincan 1

SITUACIJA U EVROPI ZBOG KORONE SE POPRAVLJA, U OSTATKU SVETA SE POGORŠAVA Do avgusta bi u SAD od virusa moglo da umre skoro 150.000 ljudi SITUACIJA U EVROPI ZBOG KORONE SE POPRAVLJA, U OSTATKU SVETA SE POGORŠAVA Do avgusta bi u SAD od virusa moglo da umre skoro 150.000 ljudi
Širom planete do sada se korona virusom zarazilo 7,2 miliona ljudi, dok je izlečeno blizu 3,6 miliona pacijenata, a preminulo skoro 409.000. Najveći broj... SITUACIJA U EVROPI ZBOG KORONE SE POPRAVLJA, U OSTATKU SVETA SE POGORŠAVA Do avgusta bi u SAD od virusa moglo da umre skoro 150.000 ljudi

Širom planete do sada se korona virusom zarazilo 7,2 miliona ljudi, dok je izlečeno blizu 3,6 miliona pacijenata, a preminulo skoro 409.000. Najveći broj slučajeva infekcije imaju SAD, više od dva miliona, ali i smrtnih slučajeva, više od 113.000. Posle ove zemlje, najviše zaraženih ima u Brazilu, Rusiji, Španiji i Velikoj Britaniji, a preminulih u Velikoj Britaniji, Brazilu, Italiji i Francuskoj.

Istraživači Univerziteta u Vašingtonu procenili su da bi u SAD do avgusta od korona virusa moglo da umre 145.728 ljudi, povećavajući tako, u samo nekoliko dana, svoju mračnu prognozu za više od 5.000 smrtnih slučajeva. Nova procena došla je u ponedeljak, kada je Teksas prijavio najveći broj hospitalizacija do sada i kada su 22 američke države zabeležile rast broja novoobolelih, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

U Francuskoj je u utorak zabeleženo četiri puta više smrtnih slučajeva nego u nedelju, ali je broj obolelih manji od sedmodnevnog proseka. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj preminulih porastao za 54, čime je ukupan broj žrtava 29.209. Broj preminulih mogao bi dodatno da poraste u utorak, kada Vlada dodaje podatke iz staračkih domova, koji čine trećinu ukupnog broja smrtnih slučajeva u zemlji.

Broj obolelih porastao je na 154.188, što je manje od sedmodnevnog proseka od 0,2 odsto. Ukoliko se dodaju verovatni slučajevi zaraze u staračkim domovima, ukupan broj zaraženih u Francuskoj iznosi skoro 191.000. Ministarstvo navodi da je broj pacijenata u bolnici opao za 146 i da ih je sada 12.315. Na vrhuncu pandemije, sredinom aprila, u bolnicama se nalazilo 32.292 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

U Meksiku je obolelo ukupno 120.102 osobe, dok je u protekla 24 sata potrvđeno još 2.999 slučajeva, što je za 485 manje nego u nedelju, piše Tass, a prenosi Tanjug. U protekla 24 sata umrlo je 354 ljudi, što je 166 više nego dan ranije. Broj smrtnih slučajeva dostigao je 14.053. Meksiko je 1. juna obnovio rad pojedinih preduzeća uprkos tome što je epidemiološka situacija nepovoljna u svim delovima zemlje.

Brazil je u ponedeljak prijavio 15.654 novozaraženih i 679 preminulih. Ministarstvo zdravlja Brazila je tokom vikenda uklonilo podatke sa svog sajta i prestalo da objavljuje ukupan broj obolelih i umrlih, a ovaj potez usledio je nakon što su se na sajtu našli kontradiktorni podaci. Virus je potvrđen kod 710.887 ljudi, dok je 37.312 ukupno podleglo oboljenju.

Osobe koje nemaju simptome, retko dalje šire infekciju, izjavila je epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije Marija Van Kerhove (Maria Van Kerkhove). Istakla je da SZO dobija izveštaje iz zemalja, koje veoma detaljno prate kontakte zaraženih, uključujući asimptomatske slučajeve. Dodala je da te države nisu otkrile da dolazi do nastavka transmisije, kao i da je kod osoba koje nemaju simptome često razvijen blagi oblik bolesti, prenosi CNN. Ponovila je da se korona virus širi preko kapljica, koje se mogu osloboditi kada se neko zakašlje ili kada kija.

Foto: Tanjug/AP

Mere zatvaranja širom sveta sprečile su milione smrti od novog virusa, pokazuje nova studija Imperijalnog koledža u Londonu. Prema tom istraživanju, restriktivne mere i zatvaranje poslovnih zgrada, prodavnica i škola možda su spasili oko tri miliona života u 11 zemalja – Austriji, Belgiji, Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Švajcarskoj. Drugom studijom, koja je sprovedena u SAD, zaključeno je da su mere karantina u Kini, Francuskoj, Iranu, Italiji, Južnoj Koreji i SAD sprečile još 530 miliona slučajeva infekcije.

Medutim, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je u ponedeljak da, dok se situacija popravlja u Evropi, pogoršava u drugim delovima sveta.

  • NikolaB

    9.6.2020 #1 Author

    korona pravi krug oko sveta, svuda ista prica u razlicitim periodima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...