SRBIJA I MMF TREBA DA SKLOPE NOVI ARANŽMAN, SMATRA ALTIPARMAKOV On ne bi morao nužno da uključuje i finansijska sredstva

SvetVesti

2.10.2020 13:25 Autor: Julijana Vincan 0

SRBIJA I MMF TREBA DA SKLOPE NOVI ARANŽMAN, SMATRA ALTIPARMAKOV On ne bi morao nužno da uključuje i finansijska sredstva SRBIJA I MMF TREBA DA SKLOPE NOVI ARANŽMAN, SMATRA ALTIPARMAKOV On ne bi morao nužno da uključuje i finansijska sredstva
Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je da bi bilo veoma dobro da Srbija naredne godine sklopi novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF),... SRBIJA I MMF TREBA DA SKLOPE NOVI ARANŽMAN, SMATRA ALTIPARMAKOV On ne bi morao nužno da uključuje i finansijska sredstva

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je da bi bilo veoma dobro da Srbija naredne godine sklopi novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji ne bi nužno morao da uključuje i finanijska sredstva, ali da je i to opcija.

„Prethodna dva aranžmana Srbije sa MMF bila su veoma uspešna i obezbedila stabilizaciju državnog budžeta i javnih finansija. Stoga bi bilo jako dobro da se naredne godine, nakon isteka postojećeg, sklopi novi aranžman, kako bi Srbija sigurnije plivala kroz velike neizvesnosti koje očekuju svetsku privredu u narednom periodu“, naveo je Altiparmakov.

Naglasio je da bi saradnja sa MMF svakako bila dragocena za nastavak vođenja odgovorne fiskalne politike.

Misija MMF imaće od 5. do 16. oktobra onlajn sastanke sa srpskim vlastima.

U Ministarstvu finansija ranije je rečeno Tanjugu da će se razgovarati i o mogućem nastavku aranžmana sa tom finansijskom institucijom.

To je poslednja misija u okviru tekućeg aranžmana naše zemlje sa MMF, poznatiji pod nazivom Čuvarkuća. Potpisan je u julu 2018. godine i podrazumeva savetodavnu, a ne finansijsku pomoć te organizacije.

Čuvarkuća proizvodi
Foto: Tanjug

Aranžman „Čuvarkuća“ se završava u januaru 2021.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Šef Kancelarije MMF u Srbiji, Sebastijan Sosa, prošle sedmice je kazao da će misija tokom virtuelne posete razmotriti fiskalne performanse i ključne parametre budžeta Srbije za 2021. godinu.

Kao i da će se razgovarati o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera, napretku u ključnim reformama i drugim temama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...