STO PRESUDILA U KORIST PEKINGA Američke carine na kinesku robu nelegalne

SvetVesti

16.9.2020 10:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

STO PRESUDILA U KORIST PEKINGA Američke carine na kinesku robu nelegalne STO PRESUDILA U KORIST PEKINGA Američke carine na kinesku robu nelegalne
Odbor za rešavanje sporova pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) presudio je protiv većine carina koje su SAD uvele na robu iz Kine. Odbor je... STO PRESUDILA U KORIST PEKINGA Američke carine na kinesku robu nelegalne

Odbor za rešavanje sporova pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) presudio je protiv većine carina koje su SAD uvele na robu iz Kine. Odbor je saopštio da mere SAD krše ključne principe međunarodne trgovine i uslove pod kojima Vašington pristupa STO, prenosi Tanjug, pozivajući se na japanski Kjodo.

Portparol kineskog Ministarstva trgovine pozdravio je presudu, koju je ocenio kao „objektivnu i fer“. On je rekao da se Kina nada da će SAD u potpunosti uvažiti odluku STO.

Predstavnik američkog ministarstva trgovine Robert Lajthajzer (Robert Lighthizer) kritikovao je odluku odbora i rekao da je STO „potpuno neadekvatna da zaustavi kineske štetne tehnološke prakse“.

Lajthajzer je rekao da SAD mora da bude dozvoljeno da se brane protiv nepoštenih trgovinskih praksi i da administracija predsednika Trampa neće dozvoliti da Kina koristi STO kako bi iskoristila američke radnike i kompanije.

Odbor je odluku doneo nakon što je Kina podnela žalbu zbog američkih restrikcija na uvoz. SAD imaju pravo da ulože žalbu na odluku u roku od 60 dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...